Sprijin pentru comunitățile locale care trăiesc din exploatarea lemnului

Publicat de MIRELA ROTAR, 5 mai 2020, 14:05 / actualizat: 5 mai 2020, 15:50
Începută în 2018, criza de pe piața lemnului s-a adâncit din cauza blocajului cauzat de pandemia Covid 19, atât ca volume tranzacționate, dar în special ca valori ale volume de lemn tranzacționat.
Astfel, Asociația Forestierilor din România atrage atenția Guvernului că această criză a dus și la o problemă de imagine, pierzându-se astfel contracte.
Printre propuneri, președintele ASFOR Ciprian Muscă, menționează eliminarea TVA pentru lemnul de foc:
Propunerea noastră a fost de a ajuta populația, în sensul de a-i întoarce înapoi valoarea TVA-ului, care este între 200 și 250 de lei pe an, care, practic, îți acoperă plata impozitului la casă și la teren și încurajezi populația, în acest mod, să transparentizeze activitatea de valorificare a lemnului de foc. Pentru că aici, trebuie să recunoaștem, că există o activitate ce ține mai mult de zona evaziunii fiscale. În momentul în care statul oferă populației acest mecanism, oamenii vor opri avizul de însoțire a lemnului și vor solicita bon de casă pentru lemnul respectiv.
O altă propunere, care necesită modificare legislativă, este legată de folosirea unei părți din lemn pentru dezvoltarea comunităților locale.
Astfel va fi încurajată construirea caselor din lemn, arată președintele ASFOR, Ciprian Muscă:
Comunitățile să recolteze sustenabil acea resursă și s-o transforme în produse și s-o valorifice – astfel banii rămân în acea comunitate și ajută la dezvoltarea ei. De pildă, o firmă de exploatare sau de prelucrare a lemnului, care are sediul într-un sătuc din zona de munte, plătește taxe și impozite la primărie, plătește angajați, crează locuri de muncă. Noi am zis aici de case pasive din lemn, pentru astfel reducem costul energetic. Folosind mai mult lemn în România vom face și stocare de Carbon, pentru că pe viitor plățile vor fi făcute pe cantitatea de Carbon stocată. Dacă România va dori să acceseze fonduri de la Uniunea Europeană, pe această zonă de climă și de stocare a Carbonului, va trebui să sprijine acest sector de construcții din lemn.
Alte propuneri ASFOR vizează instituirea de programe naționale pentru sprijinirea populației în achiziționarea de instalații de încălzire cu randament crescut, cât și pentru implementarea de tehnologii de exploatare prietenoase cu mediul.
Valeriu Russu