Sprijin internațional pentru crearea Parcului Național Făgăraș

Publicat de Corina Muntean, 4 martie 2019, 15:58 / actualizat: 4 martie 2019, 17:22
Supafața viitorului parc va fi între 50.000 și 200.000 de hectare, cât are actualul sit Natura 2000, estimează Daniel Bucur, managerul de proiect al Fundației ”Conservation Carpathia”, care a lansat ideea încă din 2010.
Proiectul, care se va finaliza în 2023, vizează 28 de localități din 4 județe, din regiunea Munților Făgăraș, respectiv: Argeș, Brașov, Sibiu și Vâlcea, și e finanțat cu 5 milioane de dolari de un fond din Anglia.
Daniel Bucur a subliniat că, prin statut, fundația va dona toate suprafețele achiziționate, dacă statul roman va înființa și administra Parcul Național Făgăraș:
O parte de bani se duc în activitățile de reconstrucție a naturii, și o parte pentru eliminarea unor probleme legate de apariți animalelor sălbatice, mistreț sau urși. ”Conservation Carpathia” este o fundație românească iar patrimoiul acesteia nu poate fi înstrăinat. Există neîncredere, toată lumea spune că poate avem o agendă ascunsă sau cine știe ce vom face în viitor cu aceste terenuri. Însă fundația va dona pădurile pe care le deține, statului roman, dacă statulromân va face un parc național și se va angaja că-l va administra.”
La ora actuală, fundația deține o suprafață de păduri și terenuri degradate de 22.000 de hectare, în zona de sud-est a munților Făgăraș, zonă în care se vor reintroduce zimbri și castori
Daniel Bucur spune că se va continua achiziționarea de terenuri, cu acceptul comunităților locale, pentru realizarea în munții Fărăraș a unei zone de economie durabilă bazată pe un parc național.
Valeriu Russu