Sprijin de la stat pentru înființarea de păduri

Publicat de Corina Muntean, 24 martie 2021, 14:15
Din această săptămână, APIA primeşte cereri de plată aferente anului 2021 pentru schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”.
Aceste pachete, denumite de agro-silvo-mediu, se pot depune până pe 17 mai, după care până în 11 iunie se percep penalități de 1 la sută pe zi din suma cuvenită.
Purtătorul de cuvânt al APIA Mureș, Constantin Citirigă, a precizat că este a patra sesiune de la inaugurarea acestei finanțări în 2016, în județ existând până acum 11 beneficiari:
Angajamentele de agro-silvo-mediu sunt încheiate pe cinci ani, astfel încât în acest an îi așteptăm pe cei care au depus cereri în anii precedenți și sunt deja sub angajament, ca să și-l continue până la împlinirea celor 5 ani. Desigur, se pot încheia și angajamente noi. În 2019 am primit 4 cereri, aflate sub angajament în acest moment, iar în 2020 am primit 7 cereri. Din informațiile pe care le deținem, trei potențiali beneficiari și-au arătat interesul pentru a deschide noi angajamente.
Sumele ce se acordă sunt de 38 euro pe hectar pentru asigurarea de așa-numite ”zone de liniște” pentru fauna pădurii și 137 euro pe hectar pentru eliberarea lemnelor din rărituri, fără mijloace mecanizate, a explicat Constantin Citirigă:
Sunt două pachete, primul se referă la asigurarea de zone de liniște și are ca ascop netulburarea faunei din aceste păduri, aflate în proprietate privată, cu o suprafață minimă de 100 de hectare, la care sunt potențial eligibile inclusiv unitățile administrativ teritoriale. Suprafața de 100 de hectare se poate atinge și prin asociere simplă. Sumele care se acordă sunt, pentru asigurarea de zone de liniște, de 38 de euro pe hectar. Pachetul doi, care presupune eliberarea lemnelor din rărituri numai cu atelaje, deci fără nicio intervenție mecanizată, are o valoare de 137 de euro pe hectar.
În acest pachet de ajutor mai există o a treia schemă de finanțare ce implică înființarea de perdele forestiere. Însă aceasta este accesată doar în zona de sud a țării, unde pericolul deșertificării câmpiilor e tot mai prezent, din cauza schimbărilor climatice, a mai spus Constantin Citirigă.
Valeriu Russu