Spitalul Sovata-Niraj se extinde din fonduri PNRR
Publicat de Rotar Mirela, 23 iulie 2024, 12:00 / actualizat: 24 iulie 2024, 14:29
O companie locală de construcții a început lucrările de extindere a Spitalului Sovata-Niraj, un proiect de 21 de milioane de lei din fonduri de redresare și reziliență.
Un sfert din valoarea investiției provine din bugetul local al Primăriei Orașului Sovata.
Practic, va fi construită o aripă nouă a clădirii ce va fi destinată Ambulatoriului de specialitate, precizează primarul Orașului Sovata, Fülöp László Zsolt:
La Spitalul Sovata-Niraj, cei care cunosc, este un spital mic dar e foarte, foarte apreciat de cei din localitate și din zona adiacentă. Acum, am reușit să absorbim fonduri din PNRR pentru extinderea spitalului cu cabinetele de ambulatoriu. Va exista o aripă nouă pe două nivele așa că, putem să spunem, că aproape se va dubla suprafața actualului spital.
În momentul de față au început săpăturile pentru turnarea fundației iar dacă vor veni la timp banii din PNRR, noua clădire a spitalului va fi gata în termen de 9 luni, spune primarul.
Noile specialități medicale care vor funcționa în noul ambulatoriu, vor aduce numeroase beneficii mai ales vârstnicilor, care predomină ca populație în Sovata, precizează managerul unității, Fazakas Csaba:
O să avem cardiologie, endocrinologie, diabetologie, neurologie, ambulatoriu de pediatrie, dermatologie și ortopedie. Totodată, vom avea și chirurgie aseptică de ortopedie și un laborator. În plus, am reînnoit aparatul de radiologie. În momentul de față, avem dermatologie, ortopedie, pediatrie, medicină internă și pneumologie.
Spitalul Sovata-Niraj funcționează în două clădiri separate situate în Sovata, cu 25 de paturi de spitalizare și la Miercurea Nirajului, cu 8 paturi de spitalizare, noua construcție fiind făcută la Sovata.
Potrivit Raportului de activitate, 8.500 de consultații medicale au avut loc anul trecut în cadrul Ambulatoriului spitalului, în cele 5 specialități medicale existente în prezent. La acestea, se mai adaugă alte 4.100 de spitalizări de zi și 750 de spitalizări continue.
Autor: Cristina Bulbescu