Spitalul Oncologic din Tg. Mureș va deveni funcțional în mai puțin de un an
Publicat de Rotar Mirela, 6 iunie 2023, 12:31 / actualizat: 23 iulie 2023, 14:29
Lucrările pentru construcția Spitalului Oncologic din Târgu Mureș sunt în grafic, acestea urmând să fie finalizate în luna decembrie, în timp ce primii pacienți vor putea fi diagnosticați și tratați în luna mai, anul viitor.
Proiectul, în valoare de 28 de milioane de euro, este o inițiativă privată, însă va avea acces orice pacient, urmând să fie încheiate contracte de Casa de Asigurări de Sănătate.
Spitalul este construit pe un teren de 5 hectare, în comuna Sângeorgiu de Mureș, pe malul Râului Mureș, la limita teritorială cu municipiul Târgu Mureș. Aici vor fi, într-o primă etapă, 50 de paturi de spitalizare de zi și circa 20 pentru spitalizare continuă, ulterior va începe și activitatea de chirurgie ceea ce va crește capacitatea de spitalizare.
Punctul forte al spitalului, care va crea 180 de locuri de muncă, va fi aparatura medicală de ultimă generație. Pacienții vor putea fi diagnosticați și tratați la fel ca în Viena sau SUA, a precizat pentru Radio Târgu Mureș unul dintre fondatorii acestui proiect, Remus Bența, care este și principalul donator al spitalului:
La momentul acesta, structura de rezistență este terminată, închiderile sunt făcute, pereții și se lucrează în interioare la instalații. Toate echipamentele au fost comandate. Noi suntem în faza implementării și noi sperăm ca prin aprilie-mai, anul viitor, să poată fi inaugurat, respectiv, pus în slujba comunității. Ceea ce este foarte important, sunt echipamentele de ultimă generație care permit diagnosticarea. Adică, fie că te duci la Viena, în Germania, în America sau la Târgu Mureș, cam aceleași aparate sau echipamente se vor folosi.”
Proiectul Spitalului Oncologic din Târgu Mureș, care va fi Centru Medical de Excelență Imagistică, Radioterapie și Tratament Oncologic, este unicat în România ca și concepție, mai spune Remus Bența:
Din informațiile noastre, cu siguranță este cel mai mare proiect privat medical din Transilvania. În felul în care el este conceput, ca și proiect, este unic în România dacă nu și în alte zone, în sensul în care fondatorii, donatorii, nu se așteaptă și nu vor primi nimic din eventualele profituri pe care le va face acest spital. Profiturile se vor întoarce în spital și vor fi investite, probabil, într-un alt spital, într-o altă soluție medicală, într-o altă parte în țară.”
Demersul construirii de la zero a unui Centru Medical de Excelență în patologia oncologică este inițiativa unui grup format din oameni de afaceri, medici și Biserica Adventistă din Târgu Mureș.
Proiectul a beneficiat de sprijin și din partea Guvernului României în valoare de 30 de milioane de lei.
Restul investițiilor provin din donații și sponsorizări făcute către Fundația Spitalului Oncologic, inclusiv terenul, în valoare de 18 milioane de lei, fiind o donație a familiei Bența.
Autor: Cristina Bulbescu