Spitalul din Luduș primește peste 4 milioane de lei pentru dotarea cu echipamente anti-covid
Publicat de Corina Muntean, 15 noiembrie 2021, 15:39 / actualizat: 15 noiembrie 2021, 18:34
Mai multe unități sanitare şi de asistenţă socială din jud. Mureș vor primi finanțare pentru dotarea cu echipamente anti-covid.
Din cele 280 de milioane de lei alocate la nivel național, circa 15 milioane revin Spitalului Orăşenesc Dr. Valer Russu din Luduş și centrelor rezidenţiale publice.
Spitalul din Luduș a mai achiziționat de la începutul pandemiei aparatură, dispozitive, substanțe și echipamente în valoare de peste 650.000 de lei, sumă ce urmează să îi fie decontată. Astfel că suma de 4,4 milioane de lei, din cele 11,1 milioane prevăzuți a se acorda Spitalului din Luduș până în 2023, va fi rezervată achizițiilor ce vizează strict criza sanitară covid.
Managerul spitalului din Luduș, Claudia Uțiu:
Vom beneficia de achiziționarea de computer tomograf, Eco-Doppler, aparat de radiologie mobilă și aparat de radiologie digitală fixă, paturi de terapie intensivă, avem video-laringoscop T, avem hotă microbiologică pe laborator și monitoare funcții vitale, defibrilatoare, aspiratoare chirurgicale, tărgi, sistem PACS pentru radiologie. Valoarea finală, în total este de 11.053.292 de lei, contractul s-a semnat, și urmează să se facă achiziția, iar termenul final al proiectului este 31 decembrie 2023.
Contractul este semnat de CJ Mureș și Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, fiind în valoare de 11,8 milioane de lei, iar perioada de implementare a proiectului este de 30 de luni, între 1 februarie 2020 și 31 decembrie 2022.
Purtătorul de cuvânt al DAGSPC Mureș, Doru Constantin, a explicat că de aceste echipamente de protecție beneficiază atât adulți cu dizabilități, cât și bătrâni și copii din serviciile rezidențiale publice ale județului:
Dotările vor viza 43 de servicii rezidențiale unde se regăsesc 385 de copii, respectiv Centrul de reabilitate Reghin, de centrele de la Căpușul de Câmpie și Glodeni, Căminul pentru persoanele vârstnice Ideciu de Jos, centrele de îngrijire și asistență Sighișoara, Lunca Mureșului și Reghin, respectiv centrele de recuperare și reabilitare neuro-psihiatrică din Călugăreni și Brâncovenești. Produsele livrate sunt, printre altele: aparat cu ozon pentru dezinfecție, lămpi cu ultraviolete, bactericide portabile, generator de ozon, suporturi și covoare dezinfectante, dozatoarele aferente, concentrator oxigen portabil, ca și tunele de dezinfectare.
Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare a asigurat, în perioada 1-12 noiembrie, semnarea contractelor de finanţare pentru 37 de beneficiari – unităţi de învăţământ, sanitare şi de asistenţă socială – pentru dotarea acestora cu echipamente pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, în valoare totală de aproximativ 280 de milioane de lei.
Valeriu Russu