Spitalul din Făgăraș refuză preluarea pacienților cu COVID-19

Publicat de MIRELA ROTAR, 2 aprilie 2020, 12:15 / actualizat: 2 aprilie 2020, 14:35
Conducerea unității refuză să primească bolnavii infectați cu noul coronavirus, atât pentru a proteja comunitatea unde nu a fost deocamdată confirmată boala dar și pentru că spitalul nu este dotat pentru astfel de cazuri.
Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății, Spitalul Municipal din Făgăraș ar trebui să trateze pacienții cronici dializați cu COVID-19.
Dotarea spitalului lasă însă de dorit deoarece aici există un singur ventilator, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș președintele Consiliului de Administrație al Spitalului din Făgăraș, Mariana Câju:
Am făcut un izolator cu două paturi și cu un singur ventilator deși avem și secție de terapie intensivă unde sunt 15 paturi. Suntem deja incluși pe acest ordin ca Centru de dializă unde noi tratăm 40 de pacienți cronici să devină Centru de dializă COVID și tocmai acest lucru argumentam că nu se poate pentru că acolo nu avem nici stație de oxigen. Cei din Brașov au vrut deja să ne transfere un pacient (cu COVID) dar noi am refuzat până se reglementează această situație.
Conducerea Spitalului din Făgăraș va trimite astăzi o nouă solicitare Ministerului Sănătății pentru a fi scoși de pe lista spitalelor suport pentru pacienții testați pozitiv cu COVID-19.
Aceștia consideră că ordinul încalcă prevederile ordonanțelor militare.
Revine președintele Consiliului de Administrație al Spitalului din Făgăraș, Mariana Câju:
O să facem o nouă cerere pentru a foi scoși de pe această listă și vom aștepta răspunsul domnului ministru. Până atunci, rămânem fermi pe poziție. Noi nu avem cum să diseminăm virusul, când trebuie să-l izolăm. Aceasta este opinia unanimă a întregii țări, a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. E în contradicție totală cu ordonanțele militare care spun că virusul trebuie izolat și nu diseminat.
La Spitalul Municipal din Făgăraș sunt 273 de paturi, inclusiv o secție de boli infecțioase cu 20 de paturi și doi medici infecționiști. Aici lucrează, în total, 60 de medici, peste 220 de asistente și 120 de infirmiere.
Cristina Bulbescu