Spitalul de Urgență Tg. Mureș, spital pilot pentru reducerea infecțiilor nosocomiale
Publicat de MIRELA ROTAR, 28 februarie 2022, 14:03 / actualizat: 9 martie 2022, 10:58
Proiectul a fost demarat în România în urmă cu doi ani, iar din aprilie va porni o nouă etapă de aplicare a unor ghiduri elaborate anul trecut.
La nivel național sunt 5 spitale care vor aplica aceste ghiduri într-o primă etapă, unul din spitalele pilot fiind și Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.
Problematica rezistenței la antimicrobiene și a infecțiilor asociate asistenței medicale din spitale este acută în țara noastră. Ea se accentuează la pacienții în stare critică, în special aflați la ATI, a precizat pentru Radio Tg.Mureș expertul tehnic medical al proiectului, dr. Szasz Isabella, medic primar microbiologie medicală de laoot, :
În cursul anului trecut s-au elaborat ghiduri naționale în domeniul microbiologiei, epidemiologiei și boli infecțioase. Următorul pas este, să zicem, încercarea acestor instrumente în viața reală, adică implementarea acestor ghiduri în 5 spitale pilot. Rezistența microbiană este un fenomen alarmant, un fenomen global, de altfel datorită creșterii consumului de antibiotice, bacteriile dezvoltă diverse mecanisme de apărare.
„Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România” este tema unei conferințe care are loc la această oră prin mijloace online.
Promotorii proiectului sunt specialiști din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Operatorul programului este ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Proiectul, finanțat din bani europeni, a debutat în urmă cu doi ani, iar principalul obiectiv este elaborarea unei strategii naționale pentru limitarea rezistenței la antimicrobiene.
Cristina Bulbescu