Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii din Braşov se confruntă cu o nevoie acută de personal
Publicat de Stan Lucian, 10 aprilie 2024, 10:23
Această problemă afectează nu doar pacienţii braşoveni, ci şi pe cei din judeţele învecinate, deoarece unitatea medicală este în fapt un spital regional de ani de zile.
Aceasta cu atât mai mult cu cât aici funcţionează cel de-al doilea centru de arşi din ţară, care deserveşte întreaga zonă a Transilvaniei.
Conform purtătorului de cuvânt al Spitalului de Copii din Braşov, chirurgul plastician Marcel Albean, există specialităţi în care nu se poate asigura o linie de gardă pentru urgenţe:
Sunt specialități cum este ORL-ul, unde a rămas un singur medic, pentru că majoritatea lucrează în privat, iar unii s-au pensionat. La Oftalmologie avem un singur medic, la Plastică eu sunt singur pe specialitate, deci sunt multe specialități unde ar fi nevoie de al doilea medic. Din punct de vedere al personalului mediu, asistente, chiar și zilele trecute s-a dat concurs; nu vin suficiente și care vin au pretenții la anumite specialități. Nu se înghesuie la specialități chirurgicale. Mai ales la mine, la Plastică și la arsuri nu e o plăcere să lucreze și multe vor ambulatoriul, nu vor gărzi, nu vor ore de noapte, vor weekend-uri libere”.
Și la Alergologie este nevoie de specialist, secție acoperită în prezent cu ajutorul unui dermatolog și a specialiștilor în boli respiratorii.
Conducerea spitalului a fost nevoită să renunţe chiar la unele secţii, precum cea de nefrologie, a mai precizat dr. Marcel Albean:
Am avut colegi tineri care au vrut să facă specialitatea asta. Efectiv, nu s-a găsit formula de școlarizare, de rezidențiat, să facă a doua specialitate Nefrologia. Medicul s-a pensionat, am fost nevoit să renunțăm la secție. Sigur, acoperim partea de renal cu o secție de Pediatrie, dar și aia e foarte aglomerată, unde e și Oncologia și Hematologia. Deci ar fi normal să avem într-un spital clinic universitar, un centru cum e acesta, regional, să avem Nefrologie”.
Zilnic, la Spitalul de Copii din Braşov se prezintă aproximativ 100 de pacienţi cu urgenţe, iar numărul maxim de paturi pe care le-a contractat unitatea medicală cu Casa de Asigurări de Sănătate – în jur de 200 – este depăşit în perioadele de epidemii, dar şi în sezonul turistic.
Sursa: Radio România Brașov FM