Spitalele mureșene au primit doar deconturi parțiale de la Casa de Asigurări Sănătate
Publicat de Rotar Mirela, 6 martie 2024, 17:00
Problemele privind întârzieri la plata cheltuielilor serviciilor medicale nu se regăsesc doar la medicii de familie, ci și la spitale și la alți furnizori de servicii medicale, spun reprezentanții CJAS Mureș. Instituția primește constant un buget mai mic, începând din octombrie anul trecut.
La această dată doar puțin peste 70% din cheltuielile lunii anterioare au fost achitate spitalelor. În plus, mai sunt alte regularizări neachitate pentru anul trecut.
Pe de altă parte, bugetul alocat serviciilor medicale este la același nivel cu bugetul salariilor personalului medical, precizează președintele general al CJAS Mureș, Rodica Biro:
Există niște diferențe pe care trebuie să le plătim și care țin de regularizarea anului 2023 și plățile care sunt parțiale pentru că și aici ca și la medicina de familie, lucrăm după modelul nou de finanțare în care se încearcă acoperirea cam a 70% din deconturi. Având în vedere că influențele salariale au ajuns undeva la nivelul echivalent al serviciilor medicale, nivelul tarifelor din unitățile sanitare cu paturi nu mai corespunde cu nevoia și necesarul de funcționalitate al unui spital.
Din această cauză, Spitalul Județean Mureș nu mai reușește să-și achite facturile la timp, precizează pentru Radio Tg.Mureș managerul unității, dr. Ovidiu Gîrbovan:
Și în cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș sunt câteva restanțe și regularizări de anul trecut din partea Casei. De asemenea, avem restanțe la plata cadrelor didactice în ultimele 2-3 luni. Într-adevăr, am primit banii pe spitalizarea continuă și pe paraclinic, o parte din ei, dar nu am primit pentru spitalizarea de zi. Mai sunt câteva restanțe mici în ce privește pacienții ucraineni. Încă nu am intrat în arierate dar suntem cu facturi care au ieșit cumva din termene și ne străduim să nu intrăm în datorii.
Modul de finanțare al spitalelor trebuie modificat, a declarat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit căruia e nevoie ca serviciile medicale să poată fi decontate la nivelul costurilor reale.
Tarifele pe un caz ponderat au crescut anul trecut cu circa 15%, acoperind inflația, însă cheltuielile au crescut mult mai mult în ultimii ani, la fel și salariile care sunt acordate la nivel maxim personalului.
Autor: Cristina Bulbescu