Spitalele municipale din Mureș nu au deficit major de medici specialiști

Publicat de Corina Muntean, 9 august 2018, 13:38
Creșterea semnificativă a salariilor medicilor din acest an îi motivează, în special, pe medicii tineri care sunt dispuși să lucreze în orașele mai mici ale județului.
La Sighișoara, de exemplu, 5 medici s-au angajat doar în acest an, alte două posturi fiind acum în procedură de ocupare.
Există două specialități, însă, pentru care nimeni nu concurează, spune managerul Spitalului Municipal din Sighișoara, dr. Aurelia Mașca:
Situația e chiar bună că, în anul acesta, au venit chiar mulți medici. De când au crescut salariile, chiar vin și există cereri. Avem, în schimb, probleme la psihiatrie și fizioterapie unde de ani de zile nu reușim să le ocupăm datorită specificului. Ei se descurcă în privat mai bine, asta este explicația. În rest, avem 56 de doctori.”
Cu două posturi lipsă se confruntă și Spitalul din Târnăveni, spune managerul unității, dr. Zsuzsanna Megheșan:
Acum, de exemplu, am scos post la concurs pe psihiatrie și nu s-a prezentat nimeni. Deficit ar fi la psihiatrie și la boli infecțioase unde avem medic cu contract de prestări servicii pentru că nu s-a prezentat nimeni la concurs. Să sperăm că vom rezolva și la ATI iar la Radiologie deja am angajat. În rest, la noi specialitățile sunt acoperite. Avem 6 linii de gardă. ATI a înființat recent o nouă linie de gardă care acum funcționează.”
Cu deficit de medici de boli infecțioase se confruntă și spitalul din Reghin, a declarat pentru Radio Tîrgu-Mureș, managerul unității, dr. Narcisa Fărcaș:
În general, nu avem probleme majore dar avem posturi scoase la concurs sau posturi care sunt neocupate și la Infecțioase ar fi o problemă. Nu sunt specialiști. De două ori am scos postul la concurs și nu s-a ocupat pentru că nu s-a prezentat nimeni la concurs. În derulare, avem pentru ATI. Aici sunt înscriși, deci, nu cred că o să fie probleme.”
Nu sunt probleme majore cu lipsa specialiștilor nici la Spitalul Clinic Județean Mureș.
Practic, deficitul anunțat la nivel național este data de spitalele mici, spune managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gârbovan:
Deficitul de medici este, practic, în spitalele mici. Asta dă procentul deficitului național. În centrele universitare nu este lipsă de medici pentru că acolo sunt integrările clinice, deci UMF-iștii care lucrează cu jumătate de normă și cum majoritatea spitalelor sunt spitale clinice, toate posturile sunt ocupate prin integrările clinice.”
La nivel național, există un deficit de câteva mii de medici specialiști în spitalele publice, motiv pentru care un proiect legislativ propune ca vârsta de pensionare să poată ajunge, la cerere, la 67 de ani pentru medici.
Cristina Bulbescu