Spitalele își pot rotunji veniturile prin acordarea de servicii medicale la cerere

Publicat de radiomures, 20 februarie 2018, 14:10
Ministrul sănătății, Sorina Pintea, le ramintește managerilor unităților sanitare că spitalele au posibilitatea legală să efectueze astfel de servicii pentru a obţine venituri suplimentare.
La Tîrgu-Mureș nu sunt prea multe solicitări de acest fel deoarece pacienții preferă să aștepte programarea, pentru a beneficia de gratuitate.
În plus, există spitale și policlinici private care asigură o gamă variată de servicii medicale contra cost.
La Spitalul Clinic Județean Mureș, de exemplu, singurele solicitări de acest fel sunt pentru analizele medicale, spune directorul medical al unității, dr. Ovidiu Gârbovan:
În general, bolnavii pot beneficia de aceste servicii (la cerere). Cei neasigurați le accsează iar cei asigurați, atunci când renunță la programare și vor peste programare. E ca și la medicul de familie dar nu e un procent foarte mare. Atâta timp cât bolnavul beneficiază de asigurare și majoritatea serviciilor sunt gratuite, marea lor majoritate așteaptă să fie rezolvați în mpd gratuit.”
La Spitalul Clinic Județean de Urgență din Tîrgu-Mureș nu se pot acorda astfel de servicii deoarece au prioritate urgențele, spune managerul unității, dr. Claudiu Puiac:
Eu mi-aș dori și cred că cu toții ne dorim din tot sufletul să oferim servici medicale la cerere dar Spitalul Clinic Județean de Urgență este un spital de urgență, cu statut regional. Noi prima dată trebuie să asigurăm urgențele și oricum suntem supraaglomerați din cauza urgențelor ori, în momentul în care acordăm servicii medicale la cerere, asta înseamnă că dacă apar urgențele noi nu le mai putem prelua.”
La Spitalul Clinic Județean de Urgență din Tîrgu-Mureș se înregistrează în fiecare an peste 44.000 de internări dintre care 56% sunt internări de urgență.
Atât spitalul cât și Unitatea de Primiri Urgențe funcționează permanent la capacitate maximă.
Cristina Bulbescu