Spitale de copii pline şi farmacii din care lipsesc medicamente
Publicat de Rotar Mirela, 21 decembrie 2022, 09:17
Aproape 100 de mii de viroze pe săptămână, spitale de copii pline şi farmacii din care lipsesc mai multe medicamente, în special cele antitermice – sunt caracteristicile acestei perioade.
Prima iarnă post-covid, în care nu mai sunt restricţiile impuse de pandemie, a adus un val de viroze cu complicaţii, mai ales în rândul celor mici.
În contextul crizei de medicamente dedicate, Ministerul Sănătăţii examinează posibilitatea restricţionării temporare la export a anumitor tratamente.
Valul de infecţii respiratorii a lovit în plin, aşa cum estimau încă din toamnă specialiştii. Numărul cel care au simptome a crescut alarmant în ultimele săptămâni, iar pacienţii – mici sau adulţi – aşteaptă ore în şir la camerele de gardă din toată ţara sau la uşile medicilor de familie pentru a putea fi consultaţi. În acelaşi timp a crescut numărul copiilor care au nevoie de internare din cauza complicaţiilor, atrag atenţia medicii.
În aceste condiţii, farmaciştii anunţă că nu mai au medicamente antiinflamatorii şi antitermice, folosite mai ales pentru cei mici. Situaţia este întâlnită şi în alte ţări şi este, în principal, o consecinţă a creşterii consumului – a explicat ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila. El a subliniat nu se găsesc în special medicamentele cele mai cunoscute, dar a amintit că autorităţile au prezentat variante înlocuitoare. Ministerul Sănătăţii examinează acum posibilitatea restricţionării temporare la export a antibioticelor pentru copii şi a medicamentelor oncologice.
Problema aprovizionării cu unele medicamente nu afectează doar România, a mai spus Alexandru Rafila:
Este vorba de restricţionarea temporară. Temporar înseamnă pentru un anumit interval de timp, când există o lipsă de disponibilitate pe piaţă, e o procedură pe care o aplică şi alte state.
Dincolo de situaţia punctuală a tratamentelor pentru răceli, sunt în lucru soluţii pentru ameliora problemele generale legate de lipsa unor medicamente. Alexandru Rafila apreciază că unele au dispărut şi din cauza lipsei de realism a preţurilor cu care sunt vândute în România:
Vom stabili o nouă metodologie de stabilire a preţurilor, care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale.
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, PRIMER, a venit marţi şi cu o cifră: 50%, cu atât a crescut anul acesta consumul de produse pediatrice pe bază de ibuprofen şi paracetamol faţă de anul trecut. Organizaţia atrage atenţia că în farmacii există înlocuitori ale mărcilor comerciale cele mai căutate şi mai spune că în următoarele luni vor fi livrate lunar aproximiv două sute de mii de flacoane pediatrice de ibuprofen şi paracetamol, fabricate în România sau în străinătate, astfel că problema îşi va găsi rezolvare la începutul anului 2023.