Spiru Haret Mureș este de acord cu noua structură a anului școlar
Publicat de MIRELA ROTAR, 8 ianuarie 2020, 14:22 / actualizat: 8 ianuarie 2020, 16:25
Ministerul Educației a pus în dezbatere publică proiectul privind structura anului școlar 2020-2021.
Acesta reintroduce vacanța intersemestrială la scurt timp după cea de iarnă. Anul școlar ar urma să înceapă la 14 septembrie și să se încheie pe 18 iunie. Totodată, potrivit proiectului, anul școlar va avea semestre egale ca durată.
Președintele Sindicatului Spiru Haret Mureș, Maria Rezi, spune că structura este bună și fost concepută cu ajutorul cadrelor didactice:
Anul școlar următor este foarte bine gândit deoarece semestrele sunt egale în durată și implicit în evaluare, predare și cantitate de cunoștințe iar acest fapt este benefic atât copiiilor cât și cadrelor didactice care își repartizează activitatea pe cele două semestre.
Consiliul Național al Elevilor solicită însă ca școala să înceapă la 1 septembrie și să se încheie la 1 iunie.
Solicitarea aceasta nu ține cont de doleanțele cadrele didactice, spune președintele Spiru Haret Mureș, Maria Rezi:
De fapt anul școlar se termină la data de 31 August și începe la data de 1 septembrie iar dacă eu la 31 August închei un an școlar, cum pot să încep întocmai la data de 1 septembrie. Această propunere ar pune profesorii în situația în care nu s-ar putea pregăti pentru începerea activității didactice, lucru care se face, în mod normal, în cele 2 săptămâni de dinaintea începerii cursurilor. Această pregătire s-ar putea efectua și în perioada verii doar că întocmai atunci este și perioada plină a concediilor tuturor iar astfel timpul disponibil pentru planificarea materiei ar fi redus.
O altă modificare adusă în structura anului școlar este cea privind vacanța de primăvară. Elevii vor avea 2 săptămâni de vacanță de Paști, dar nu legate.
Revine liderul sindical Maria Rezi:
Paștile sunt sărbătorite la 4 săptămâni diferență unul față de celălalt și atunci avem două vacanțe de câte o săptămână pentru fiecare deoarece atât copiii, părinții cât și profesorii sunt de multiple etnii și confesiuni religioase iar noi trebuie să respectăm dorințele acestora.
Toţi cei interesaţi sunt invitaţi să transmită propuneri de îmbunătăţire pe adresa de email dezbateripublice@edu.gov.ro.
Vlad Todoran