Spectrul războiului naște temeri printre conaționali
Publicat de Corina Muntean, 15 martie 2022, 11:00
Aceștia vor să se pună la adăpost de bombardamente, în adăposturi amenajate. Astfel au luat naștere afacerile „de război” şi la noi, cu promisiuni chiar și de buncăre atomice. Un astfel de container poate ajunge la preţ de casă. Asta da afacere!
Amenințarea războiului din Ucraina pune în mișcare neuronii antreprenorilor care lucrează în domeniul imobiliarelor. Cei mai inventivi din ei s-au gândit că ar fi un prilej nimerit să dea lovitura cu adăposturi care să te protejeze de bombardamente și, de ce nu, chiar de un atac nuclear. Chiar dacă nu se pune problema de așa ceva, nu trebuie omis faptul că sunt state precum Elveția, unde fiecare construcție nouă trebuie să fie dotată cu un astfel de buncăr, din oficiu, conform legii.
Dar, iată că, mai nou, și la noi, o firmă din Capitală promite să realizeze și să instaleze adăposturi antiatomice la comandă, la domiciliul clientului. Societatea s-a reprofilat aproape spontan, devreme ce până acum producea „adăposturi pentru fumători, rafturi şi copertine de parcare”, conform jurnaliştilor de la publicația B365. Potrivit sursei, preţul de pornire pentru un astfel de adăpost este de 275.000 de lei, fără TVA, pentru dimensiuni totale de 3 x 2,7 x 2,8 m. Preţul nu include livrarea şi instalarea şi este destinat numai celor care stau la curte şi au loc de buncăre. Deci, din start, dacă stai la bloc, nu ai cum să-ţi amenajezi un buncăraş în sufragerie.
Conform specificațiilor tehnice, buncărele antiatomice trebuie să aibă pereţi groşi, din materialele cele mai dense şi mai grele, cu multe straturi de protecţie, inclusiv pământ, beton şi, mai ales, strat de oţel solid. Buncărul antiatomic e locul în care supravieţuitorii exploziei trebuie să ajungă, ideal, în primele 15 minute de la deflagraţie şi de unde să nu iasă cel puţin două săptămâni. Pentru că adăpostul antiatomic e menit să te protejeze de radiaţii, precizează specificațiile tehnice.
Febra buncărelor antiatomice a început în America, în timpul Razboiulul Rece. Un studiu realizat de Michigan State University arată că, în anul 1962, 1,4% dintre americani aveau un buncăr antiatomic acasă.
Potrivit colonelului Mihai Bartoș, comandantul dispozitivului militar care a ridicat Casa Poporului din București, citat de Antena 3, sub Palatul Poporului există un imens adăpost antiatomic. Acesta a fost construit înainte de a fi ridicat edificiul Casei poporului, la 22 de metri sub fundație și este dotat cu toate necesitățile, apă, lumină, aer condiționat. Acesta este destinat protejării aparatului executiv și legislativ al țării și este interconectat prin tuneluri cu Ministerul Apărării, Palatul Cotroceni și Casa Presei.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.