Spectacolul „Legenda din Hamelin. O posibilă istorie a sașilor” ajunge pe 16 octombrie la Sighișoara
Publicat de Stan Lucian, 11 octombrie 2023, 15:00
Este un proiect al Companiei „unteatru” care, împreună cu actori ai secției germane a Teatrului ”Radu Stanca” din Sibiu, colindă localitățile cu comunități de sași din Transilvania.
Regizorul Andrei Grosu subliniază că această așa numită ”stagiune mobilă” a avut premiera în cadrul Festivalului internațional de teatru de la Sibiu:
Există o mașină care ajunge în locația unde vrem să jucăm iar mașina se transformă în scenă. Împreună cu tehnicienii noștri facem acolo un teatru în aer liber, avem și scaune pentru spectatori. În anumite localități am găsit comunități extrem de mari și foarte unite, în altele mai sunt puțini sași rămași, dar totuși spectacolul a funcționat. Am constatat că mai sunt oameni care nu au văzut niciodată teatru…
La fiecare popas, scena mobilă invită spectatorii de toate vârstele să descopere o celebră poveste despre venirea sașilor în Transilvania, prezentată în limba germană și supratitrată în limba română, dar și o expoziție cu fotografii ale unor personalități cu origini germane.
Proiectul beneficiază de un grant de aproape 1 milion de lei şi este implementat până în aprilie 2024 în București, Brașov, Sighișoara, Mediaș și Rupea, precum și în satele Șona, Hoghilag, Prod, Porumbacu de Sus, Viscri, Biertan, Richiș și Cisnădioara.
POVESTEA FLUIERAȘULUI DIN HAMELIN
Cândva, orașul Hamelin era în mare primejdie din cauza înmulțiii fără măsură a șoarecilor, însă nu puteau scăpa de ei: pisici, otravă, capcane, nimic nu folosea. Într-o zi apare un personaj care, după se oferă să îi scape de șoreci în schimbul unei recompense, a scos un fluier și a început să cânte. Auzind cântecului, toți șoarecii l-au urmat până la un râu unde s-au înecat.
Însă după ce locuitorii s-au văzut scăpați de șoareci, au refuzat să-i dea banii promiși. Într-o zi de duminică când locuitorii erau la biserică, cântărețul se întoarce în oraș, își scoase fluierul și la cântecul său s-a adunat toți copiii de la patru ani în sus. Grupul îl urmă pe cântăreț până pe un deal unde, intrând într-o peșteră au dispărut cu toții. Povestea pare că se termină, dar sașii au transformat-o, adică copiii au căutat ieșirea din peșteră și au ajuns în Transilvania, astfel născându-se comunitatea germană.
Autor: Valeriu Russu