Spectacol despre exodul sașilor din Transilvania, la Brașov
Publicat de Rotar Mirela, 6 aprilie 2023, 12:00 / actualizat: 6 aprilie 2023, 19:42
Piesa de teatru ”Dispariții” de Elise Wilk prezintă astăzi, de la ora 19.00, la Centrul Cultural ”Reduta” din municipiu, istoria unei familii de sași transilvăneni, din 1945 până în zilele noastre.
Producția Teatrului ”Andrei Mureșanu” din Sf Gheorghe, care a avut premiera în ianuarie 2022, vine la Brașov în cadrul proiectului Traumă /Memorie/Vindecare organizat de Centrul Cultural German Brașov.
Directoarea teatrului, Anna Maria Popa:
Este istoria unei familii de sași, de la al Doilea Război Mondial până în prezent, transpusă într-un spectacol oferit publicului de Forumul German din Brașov. Se bazează pe textul Elizei Wilk, vine dintr-o experiență personală într-una din acele familii de sași despărțite încă de pe vremea lui Ceaușescu. Unii membri au plecat în alte țări și au păstrat legătura cu cei de acasă. Se vorbește într-o notă dramatică, dar uneori și comică, cu un aer extrem de cald, de pozitiv, despre aceste relații interumane, despre felul în care familiile pot să se reunească sau uneori pot sta despărțite ani la rând, fără posililitatea comunicării sau fără o relație strânsă.
Spectacolul ”Dispariții” a fost distins în 2022 cu premiul pentru dramaturgie est-europeană Aurora din Polonia. Regizorul Cristian Ban aduce în fața publicului cronica unei familii ale cărei tragedii reflectă un fragment din tumultuoasa istorie a României secolului trecut.
Perspectiva prezentată de Elise Wilk e una inedită, atât cea a etnicului german sau sas, cât și a maghiarului sau chiar a românului care au ales să rămână în România, cu toate reacțiile ce au decurs din această decizie
Una dintre și consecințe este că ajungi să te simți cumva străin, atât în țara de naștere cât și în cea de adopție, concluzionează autoarea piesei ”Dispariții”:
S-a scris foarte mult despre experiența celor care au plecat. Au apărut în Germania romane ale unor autori care erau copii când au părăsit România și care povestesc despre experiența lor de migrație, dar mai puțin s-a scris despre experiența rămânerii aici, când foarte mulți prieteni pleacă. Ajungi să fii un pic străin… acasă, pentru că de multe ori am simțit lucrul acesta ca pe un minus. Piesa vorbește nu numai despre sași, pentru că aproape fiecare familie din România cred că are cel puțin un membru plecat în străinătate. Se pare că este vorba de o dublă înstrăinare, pentru că nu te simți acasă nicăieri cu adevărat, peste tot ești privit ca un străin.
Piesa de teatru ”Dispariții” a fost scrisă de Elise Wilk în 2019 pentru teatrul de limbă maghiară Yorik din Tg. Mureș, care joacă și la această oră spectacolul.
Între timp, spectacolul a fost pus în scenă și în limba română, la Sf. Gheorghe, dar și în Germania și Bulgaria.
Valeriu Russu