Specialiștii chimiști, la mare căutare în Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 10 decembrie 2019, 12:25
Deși este un oraș cu tradiție în industria chimică și farmaceutică, municipiul Târgu-Mureș nu poate oferi de ani de zile specialiști în domeniul ingineriei chimice.
Cel mai mult resimte acest lucru Combinatul Azomureș care are probleme să găsească specialiști în acest domeniu.
5 companii se bat pe un student, în ultima vreme, spune directorul general al Combinatului Azomureș, Mihai Aniței care a cerut conducerii UMFST crearea de programe de studiu în acest sens:
Găsim greu specialiști în domeniul chimiei în ultima vreme datorită schimbărilor, să zic așa, politice și economice, iar partea de chimie a fost neglijată și da, avem probleme să găsim specialiști în zona chimică. Există și o reticentă în mediul academic în a merge pe drumurile cunoscute, însă, eu cred că împreună cu zona medicală putem crea un curs de chimie care să împartă cele două: zona medicală și industrială.
La Târgu-Mureș mai există în momentul de față, doar o școală profesională care pregătește operatori chimiști ce pot fi angajați apoi la Azomureș.
Inginerii, în schimb, vin din alte orașe, a precizat purtătorul de cuvânt al companiei, Ovidiu Maior:
Este mai greu decât de obicei (să recrutăm tineri specialiști) și trebuie să recunoaștem acest lucru. Sunt absolvenți de facultăți tehnice care vin la Azomureș în zona de Automatizări, Inginerie termică, electrică… Din păcate, încă nu există în Târgu-Mureș specializarea de inginerie chimică pentru că, poate, aici ar fi cel mai mare număr de studenți pe care i-am putea recruta. Și atunci, recrutăm de la Iași, Brașov, Ploiești, Timișoara. Acea școală profesională din Tg. Mureș ne oferă posibilitatea de a avea operatori chimiști care este iarăși o meserie foarte căutată în Azomureș.
Combinatul Azomureș este cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România. Compania produce azotat de amoniu, nitrocalcar, uree, îngrășăminte lichide, îngrășăminte complexe și melamină.
Înființată în anul 1962, compania a fost preluată de la statul român în anul 1998 de cel mai mare producător de îngrășăminte din Turcia iar în 2012 compania elvețiană Ameropa.
Azomureș are o capacitate de producție de peste 1,3 milioane tone îngrășăminte chimice pe an și exportă produse în Europa, Asia, Africa, America de Sud, China, Japonia și Statele Unite.
De la 1 ianuarie 2020, noul director general (CEO) al Azomureș va fi Harri Kiiski, după ce Mihai Aniței a fost numit manager al general al Ameropa România.
Cristina Bulbescu