Specialiștii avertizează: telefonul mobil poate produce dependență

Publicat de radiomures, 6 februarie 2018, 19:40
Între 6 și 8 februarie, în întreaga lume se marchează Ziua mondială fără telefon mobil.
Aceasta a fost decretată prima dată la 6 februarie 2001, iar din anul 2004, campania a fost extinsă pe perioada a trei zile – 6,7 şi 8 februarie.
O campanie fără prea mari șanse de izbândă, în condițiile în care telefonul mobil a intrat în viața fiecăruia dintre noi.
Psihologul Adriana Cerghedi atrage atenția că folosirea excesivă a gadgetului poate crea o adevărată dependență:
Dependența de telefon este ca orice alt tip de dependență. Atât timp cât eu nu pot să rămân deconectat sau gândul meu este în permanență la telefon, să răspund la mesaje, să văd cine mi-a mai scris pe rețeaua de socializare sau poate să îmi văd mailurile, vorbim deja de dependență, atunci când eu nu pot să fac abstracție sau să rămân pentru o anumită perioadă de timp neutru din punct de vedere al utilizării telefonului mobil.”
Există și metode de a scăpa de această dependență, mai ales dacă victime sunt copii, dar totul trebuie să pornească de la părinți, spune Adriana Cerghedi:
Și părintele fiind ocupat și poate și el într-o oarecare măsură accesează și este dependent de partea de telefon și de tehnologie modernă, este un model pentru copil. Părintele, de multe ori compensează faptul că el nu poate să își petreacă timpul cu copilul, și atunci îi oferă un telefon mult mai performant, cu mai multe aplicații.”
Doamna Mariana a devenit bunică de câțiva ani și acum ține legătura în fiecare zi cu nepoții, prin intermediul smart-phone-ului.
Spune că nu ar putea trăi fără telefonul mobil, mai ales că a prins și vremea în care și telefonul fix era o raritate:
Telefonul mobil în ziua de azi este un lucru foarte, foarte important. Eu, personal, nu pot trăi fără el, pentru orice situații de urgență, de familie, este obligatoriu. Înainte erau telefoanele fixe, dar nu toată lumea avea telefon fix acasă și pentru orice lucruri mărunte trebuia să fugi, la părinți, la copii.”
Un studiu de specialitate realizat în 12 tări, inclusiv în România, arată că circa 95% dintre români nu pleacă din casă fără smartphone, iar 79% folosesc telefonul inteligent înainte de culcare pentru a citi email-uri sau pentru verificarea conturilor de social media şi a mesajelor primite, în timp ce 64% fac acest lucru când se trezesc.
Raluca Creţ