Specialiștii atrag atenția: numărul cazurilor grave ar putea ajunge la 2.500
Publicat de MIRELA ROTAR, 24 septembrie 2021, 17:58
Respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului și vaccinarea anti-COVID-19 sunt principalele căi prin care se poate atenua evoluția negativă a epidemiei din această perioadă, atrag din nou atenția specialiștii.
Altfel, se poate ajunge ca luna viitoare numărul cazurilor grave de îmbolnăvire să ajungă la un nivel de 2.000, chiar 2.500 de pacienți la terapie intensivă, conform estimărilor Institutului Național de Sănătate Publică.
Acesta este cel mai negru scenariu, a subliniat doctorul Adriana Pistol, în cadrul conferinței de presă săptămânale a responsabililor cu gestionarea efectelor pandemiei, care pledează pentru purtarea măștii de protecție și în spațiile deschise, în orice loc care concentrează un număr mai mare de persoane.
Ea a explicat şi de ce nu se impune carantinarea persoanelor vaccinate, chiar dacă au intrat în contact direct cu cineva infectat:
Pericolul ca să ia virusul și să îl și transmită, deci virusul să se multiplice în organismul unei persoane vaccinate, este mic. Numărul de cazuri care apar la persoane vaccinate este undeva sub 10%, deci, pe de-o parte, șansa ca să îl aibă – virusul viu – și să îl transmită mai departe este mică. Capacitatea virusului de a se înmulți într-o cantitate suficientă încât să fie împrăștiat este mică, pentru că este blocată de anticorpii prezenți în organism, de aceea curățarea de virus se face într-o perioadă mult mai scurtă față de persoanele nevaccinate. Nu renunțăm la a recomanda, chiar dacă suntem vaccinați, purtăm mască, și pentru noi că avem o șansă chiar dacă mică, dar purtăm și pentru ceilalți.