Specialiștii atrag atenția asupra creșterii accelerate a numãrului de îmbolnãviri, dar și a presiunii care se pune pe spitale

Publicat de Corina Muntean, 9 martie 2021, 20:22
Motivul îl constituie faptul că persoanele infectate se prezintã la medic când starea de sãnãtate este deja agravatã.
Un nou semnal de alarmã a fost transmis astãzi la Radio România de doctorul Virgil Musta, seful secției ATI de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara:
Am constatat că în ultimul timp pacienţii stând prea mult acasă, deşi ei au simptomatologie, se prezintă în momente când afectarea pulmonară ajunge la 50 sau chiar peste 50%, când deja tratamentul și managementul terapeutic al pacientului este foarte, foarte dificil de realizat. Eu cred că atitudinea cea mai corectă este, în momentul în care ai o simptomatologie care sugerează infecţia SARS-CoV-2, chiar dacă nu știi că e vorba de această infecţie sau de altă viroză banală, te izolezi şi te testezi. Dacă testul este pozitiv, atunci ar fi recomandabil ca în a cincea zi de la debutul simptomelor să te evaluezi la un spital. Pe baza acestei evaluări se poate stabili mai exact în ce forma clinică te afli și ce trebuie făcut. Tratamentul nu este obligatoriu în spital, doar în momentul în care boala avansează și ai nevoie de oxigen, atunci trebuie să te prezinţi în spital, pentru a beneficia de oxigenoterapie. Dacă cunoaștem aceste lucruri și le respectăm, sigur mult mai puţină lume ajunge în forme severe de boală în spital și presiunea pe spitale ar scădea.