Spania se confruntă cu o secetă severă în timp ce aproape toată Europa se află sub coduri de precipitaţii şi vreme rea

Publicat de Rotar Mirela, 19 aprilie 2023, 10:15
În aproape jumătate din ţară nu a plouat de mai bine de trei luni, iar multe culturi care necesită irigaţii sunt compromise. O situaţie gravă este şi în zona Huelva, celebră pentru cultivarea de căpşuni.
Guvernul autonom al Andaluziei anunţă că apa din barajul de la Colada nu este aptă pentru consumul uman. 80.000 de oameni au acum la robinet apă pe care nu o mai pot bea. La Colada este singurul baraj din zona Córdoba care mai avea apă suficientă. Restul, printre care şi cel folosit de obicei pentru oameni, au un nivel atât de scăzut încât nu mai pot fi folosite. Râurile care alimentau aceste baraje au secat din cauza secetei. Aici nu a căzut nicio picătură de peste 100 de zile.
Andaluzia este nevoită să adopte măsuri de raţionalizare atât pentru populaţie, cât şi pentru agricultură. La fel se întâmplă şi în provincia Alicante, aflată în sud de Valencia. Mari părţi din Catalunia, Murcia, Ţara Bascilor, Castilia şi León, Insulele Canare sunt în aceeaşi situaţie. Guvernele locale sunt însă limitate în impunerea de restricţii. De aceea, cer centrului să decidă de urgenţă intrarea în alerta de secetă. Acest gest ar însemna, pe lângă deblocarea de fonduri, şi posibilitatea de a impune populaţiei restricţii de consum.
Agricultorii sunt cei mai vocali în aceste cereri. Multe culturi care necesită irigaţii sunt compromise sau li se anunţă un randament scăzut. O situaţie specială se întâmplă în zona Huelva, celebră pentru cultivarea de căpşuni. Acolo, guvernul local a aprobat cererea fermierilor să folosească pentru irigaţii apa subterană şi de suprafaţă, care este însă şi sursă pentru o rezervaţie naturală.
Ecologiştii au cerut oprirea deciziei, avertizând că se pune în pericol ecosistemul şi că bălţile şi mlaştinile din parcul natural vor seca. Guvernul central a decis că este mai importantă această rezervaţie şi în virtutea legii care stabileşte că parcurile naturale sunt atribuţiile executivului naţional, au oprit accesul fermierilor la apă.
Decizia va fi luată mâine dimineaţă, când comitetul pentru situaţii de urgenţă va decide măsurile potrivite. Cel mai probabil este că se vor debloca fonduri care să despăgubească fermierii, nu numai din Huelva, ci din întreaga ţară. De asemenea, ca şi în alţi ani cu probleme similare, se vor pune în mişcare mecanismele de asigurare a apei potabile pentru populaţie. Între timp, toţi ochii sunt aţintiţi spre cer, singurul loc de unde poate veni salvarea.
Spaniolii au o vorbă, care tradusă ar însemna „în aprilie vin mii de ploi”. Însă, anul acesta aprilie este deocamdată cel mai sec din istorie, iar meteorologii nu sunt optimişti. Ei spun că abia la finalul lunii este posibilă o revenire a norilor aducători de ploaie.
Sursa: RRA