Spadă de bronz de 3000 de ani, descoperită în județul Mureș
Publicat de Stan Lucian, 7 octombrie 2024, 15:39
Descoperirea impresionantă a fost făcută vara aceasta în zona localității Ceuașu de Câmpie de către Narcis, un detectorist pasionat de istorie, care va fi și recompensat conform legii.
Muzeograful Rezi Botond, arheolog implicat în proiect, a explicat că arheologul amator a lăsat spada pe locul unde a găsit-o și a anunțat specialiștii pentru a fi recuperată în condiții optime:
Este o spadă cu mânerul plin, din epoca bronzului târziu, secolele XII-XII î. Hr. Pentru arheologi este o piesă remarcabilă, pentru că s-a păstrat și s-a descoperit intactă, cu mânerul decorat cu incizii cu diferite motive geometrice hașurate, linii oblice, paralele, în valuri. Spadele din această perioadă erau practice produsele de top, ele probabil aprațin unui războinic care putea trăi exclusiv din această meserie.
Rezi Botond adaugă că spada este o descoperire izolată, pentru că nu s-a găsit material arheologic adiacent pentru o identificare a culturii din care arma ar putea face parte. Aceasta a fost îngropată orizontal, într-o groapă de formă ovală.
Detectoristul amator care a descoperit artefactul este printre puținii din județ care respectă legea și a predat deja mai multe piese Muzeului, precizând că deseori arheologii găsesc situl gol, iar piesele arheologice dispar fără urmă.
Uneori, piesele arheologice ajung să fie recuperate de Poliția de Patrimoniu, care le predă Direcției pentru Cultură pentru a fi investigate și expuse ulterior la Muzeul județean.
Autor: Valeriu Russu