Sovata, plină de turiști de Paști și 1 Mai. Principala atracție: mocănița

Publicat de Corina Muntean, 1 mai 2019, 12:02
Cel puțin hotelurile de 3 și 4 stele, precum și pensiunile care oferă SPA au fost pline la capacitate maximă în ultimele zile de turiștii care și-au făcut din timp rezervările.
Au fost ocupate în mare parte și celelalte unități de cazare, s-au deschis terasele dar și alte servicii în aer liber.
Chiar dacă nu a fost ocupată la capacitatea maximă, de peste 10.000 de locuri, în Sovata este multă forfotă, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș primarul localității, Fulop Laszlo:
E plină stațiunea. Noi ne-am pregătit pentru primirea turiștilor. Deja, săptămâna trecută nu mai erau camere libere, sau greu se mai găseau, terasele sunt deschise… Evident, și noi suntem pregătiți cu Lacul Tineretului, cu Turnul Belvedere. Mai sunt și alte societăți comerciale care au și alte posibilități de distracție, ca de exemplu Mocănița. Am avut concerte în aer liber și am avut destul de mulți vizitatori.
Sezonul mocăniței a fost deschis sâmbătă, în 27 aprilie și va ține până în 5 mai, după care va funcționa doar în week-enduri până în luna iulie.
Din iulie, pe tot sezonul estival, celebrul tren cu aburi care îi poartă pe călători pe o cale ferată veche de peste 100 de ani va funcționa zilnic.
Locomotiva, veche de 70 de ani, este alimentată cu lemne și prinde o viteză maximă de 35 km/h.
Deocamdată, sunt zilnic 3 plecări din Sovata, a precizat administratorul Mocăniței, Mircea Greabu:
Vom funcționa zilnic până în 5 mai, inclusiv, de la orele 11,00; 14,00 și 17,00. Acum, e în funcție de turiști. Este când pornim și este când nu pornim… Acum timpul ne permite. Pleacă din Gara mică, Sovata, și facem 14 km până în Câmpul Cetății, halta. Acolo oprim vreo 10 minute, întoarcem locomotiva care e fabricată în 1949, în Polonia, locomotivă cu abur, și ne întoarcem în Sovata pe același traseu. Călătoria, excursia, durează cam două ore și ceva. Acolo e Carmen care e ghid, se ocupă de turiști, le dă relații, le arată natura, ne mai întâlnim cu ursul, cu tot felul de animăluțe…
O cursă dus-întors cu Mocănița în vagoane tip gondolă costă 40 de lei pentru adulți, 25 de lei pentru copii și 30 de lei pentru persoanele vârstnice.
Mocănița din Sovata este singurul tren de acest fel din zonă. Un tren similar circulă în această perioadă și în Maramureș, pe Valea Vaserului, cu plecare din Gara Vișeul de Sus.
Cristina Bulbescu