SOS medicina de familie

Publicat de MIRELA ROTAR, 4 mai 2021, 12:44
Un raport recent al Avocatului Poporului arată că peste 200 de localităţi din mediul rural din întreaga țară nu au medic de familie.
Datele raportului arată că în județul Mureș funcționează aproape 300 de cabinete de medicina de familie, dar 4 comune nu au medic de familie, iar media de pacienți per cabinet este de aproape 1.700.
În 2019, DSP Mureș a primit 7 solicitări de înființare de cabinete de medicină, iar în 2020, doar 5.
Există două centre de permanență în mediul rural.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a atras atenția că doar prin măsuri ferme la nivel național se poate stopa declinul medicinei de familie:
Noi considerăm că, fără un efort susținut și fără o colaborare foarte strânsă între anumite autorități, Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, fiind vorba și despre curricula care există în facultățile de medicină și farmacie, Compania Națională de Investiții, nu vom reuși să aducem medicina de familie de calitate peste tot în țară, așa cum ar fi absolut firesc, mai ales că statul are, conform Constituției, obligația de a ocroti sănătatea.
Președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, dr. Ileana Mihăescu, a declarat pentru Radio Tg.Mureș că tinerii nu sunt interesați de această specialitate, iar pensionarea medicilor și plecarea lor din sistem lasă locuri goale greu de acoperit:
E o lipsă cruntă de medici de familie, suntem foarte mulți în situația ca în următorii 4-5 ani să plecăm din sistem, din păcate, generația tânără nu este nici un pic interesată, doritoare, să facă această specialitate. Medicina de familie este cenușăreasa sistemului, batjocorită și neluată în seamă în permanență și, în condițiile acestea, am foarte mari îngrijorări pentru populație, mai ales pentru populația rurală, care va rămâne neasistată.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a atras atenția că declinul medicinei de familie va avea consecințe în întregul sistem sanitar:
Pe măsură ce unii medici se pensionează, din păcate, locul lor nu este luat de absolvenți sau de medici tineri, iar aceasta înseamnă o afectare a serviciilor de sănătate pe care oamenii le pot primi, pentru că medicul de familie este cel care vine primul în contact cu pacientul, el are un rol în prevenirea unor afecțiuni, în tratarea imediată a altor afecțiuni, și în felul acesta, medicii de familie iau, practic, de pe umerii sistemului de sănătate o sarcină suplimentară, aceea de a oferi servicii specializate, prin clinici sau spitale.
Raportul Avocatului Poporului arată și neimplicarea autorităţilor locale în vederea asigurării unor facilităţi medicilor de familie care aleg să-şi desfăşoare activitatea în zonele rurale şi o lipsă a studenţilor care ar dori să practice medicina de familie.
Raluca Creț