UPDATE: Primarul Soós Zoltán, sub control judiciar pentru 60 de zile
Publicat de Rotar Mirela, 10 decembrie 2024, 10:15 / actualizat: 10 decembrie 2024, 19:21
UPDATE ORA 15:40:
Într-o postare pe pagina de facebook, primarul a subliniat „în urma încheierii de ședință de astăzi, sunt liber să îmi continui activitatea. Întrucât ancheta este în curs, nu pot oferi detalii suplimentare.”
Aș dori să subliniez că am deplină încredere în sistemul de justiție și că dreptatea va triumfa. În ceea ce mă privește, voi continua să cooperez deschis cu autoritățile și să furnizez toate informațiile necesare pentru a-mi dovedi nevinovăția, a mai precizat Soós Zoltán.
UPDATE ORA 15:20
Secția Penală a Tribunalului Mureş a respins în ședința de azi propunerea Serviciului Teritorial DNA Târgu Mureș, în dosarul nr. 88/17/P/2021 de luare a măsurii arestării preventive în cazul inculpaților Soós Zoltán și Sala Petrică Mihai.
Instanța a dispus, în baza art. 227 din Codul de procedură penală, punerea în libertate a primarului Soós Zoltán și a admis cererile apărătorilor inculpaților, de luare a măsurii controlului judiciar, pe o durată de câte 60 de zile pentru fiecare inculpat.
Decizia a fost pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 10 decembrie 2024, ora 14,43, informează un comunicat al Tribunalului.
UPDATE ORA 11.30
Acesta este acuzat pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită, alături de o altă persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Târgu Mureș au dispus, ieri, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, iar astăzi, la ora 11, a început ședința de judecată.
Potrivit unui comunicat al DNA, în ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează faptul că în perioada martie 2021- 2024, în calitate de primar al municipiului Târgu Mureș, având atribuții de ordonator principal de credite, inculpatul Soós Zoltán ar fi primit în mod repetat, în mod indirect, foloase care nu i se cuvin, constând în opere de artă în valoare totală de 1.009.764 lei (echivalentul sumei de circa 200.000 euro), de la celălalt inculpat, administrator al unei societăți comerciale, în legătură cu încheierea și derularea în bune condiții a unor contracte cadru și a unor contracte subsecvente atribuite de primărie societății respective.
Contractele au ca obiect lucrări de intervenții și reparații străzi, trotuare, parcări și lucrări edilitare (apa-canal), precum și amenajări infrastructură.
La data de 25 noiembrie 2022, în calitate de primar al municipiului Târgu Mureș, având atribuții de ordonator principal de credite, inculpatul Soós Zoltán ar fi primit în mod indirect, într-un cont aparținând unei asociații controlate de inculpat, foloase care nu i se cuvin, constând în suma de 30.000 lei, sub forma unui contract de sponsorizare de la o societate comercială, în legătură cu atribuirea și derularea unui număr de 9 achiziții directe în valoare totală de 275.355 lei, realizate de primărie de la respectiva societate comercială.
***
Primarul municipiului Târgu Mureş, Soós Zoltán, a fost reţinut în cursul după amiezii de ieri de către procurori, pentru 24 de ore. Acesta este acuzat de luare de mită.
Informaţia privind reţinerea primarului a apărut luni, 9 decembrie, pe surse, fiind confirmată în această dimineaţă când pe portalul Tribunalului Mureş a fost publicat termenul la care Soós Zoltán urmează să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Şedinţa de judecată privind măsura arestului preventiv este programată să înceapă la ora 11.00.
Potrivit unui comunicat transmis de DNA, în perioada martie 2021- 2024, în calitate de primar al municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán ar fi primit în mod repetat, în mod indirect, foloase care nu i se cuvin, constând în opere de artă în valoare totală de 1.009.764 lei (echivalentul sumei de circa 200 000 euro), de la celălalt inculpat, administrator al unei societăți comerciale, în legătură cu încheierea și derularea în bune condiții a unor contracte cadru și a unor contracte subsecvente atribuite de primărie societății respective.
Contractele au ca obiect lucrări de intervenții și reparații străzi, trotuare, parcări și lucrări edilitare (apa-canal), precum și amenajări infrastructură.
DNA precizează că ”punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”
Autor: Sanda Vițelar/Cosmina Nicoară
Sursa video: Cuvântul Liber