Sonda Hope a ajuns pe orbita planetei Marte

Publicat de MIRELA ROTAR, 9 februarie 2021, 15:05 / actualizat: 27 februarie 2021, 12:25
Cerul planetei Marte va fi scena unor „reprezentanții aeronautice uimitoare” în următoarele zile, când trei sonde spațiale rivale vor ajunge pe Planeta Roșie după ce au parcurs milioane de kilometri prin spațiul cosmic, relatează The Guardian.
“Hope”, nava spațială orbitală care aparține Emiratelor Arabe Unite va fi prima sondă care va ajunge în atmosfera planetei în 9 februarie, urmată de sonda chineză „Tianwen-1”, după o zi, iar în final va sosi și roverul american „Perseverence”, în 18 februarie.
Numărul mare de dispozitive spațiale trimise pe Marte arată ambițiile crescânde ale mai multor națiuni de a-și dezvolta propria tehnologia spațială și de a explora Sistemul Solar.
Diferența dintre aceste trei dispozitive spațiale este că sondele din China și Emirate sunt nave spațiale orbitale. Hope, cunoscută drept Al-Amal în limba arabă, va orbita Planeta Roșie timp de cel puțin un an marțian (687 zile), în timp ce misiunea Tianwen-1 a Chinei și roverul Perseverance al SUA vor ateriza pe suprafața marțiană. Doar SUA, India, Uniunea Sovietică și Agenția Spațială Europeană au ajuns cu succes pe Planeta Roșie până acum.
Dintre numeroasele misiuni spațiale cu destinația Marte, din 1960 și până astăzi, aproape jumătate s-au prăbușit sau nu au reușit să ajungă pe orbită, din cauza unei multitudini de factori printre care defecțiunea unor componente sau erori de soft.
Cele trei sonde fac parte dintr-un efort general al omenirii, în ultimii ani, de a obține informații importante despre Marte. Roverele urmează să aducă mostre de rocă și „sol” marțian pe Pământ pentru a fi studiate.
Sonda Hope va folosi trei instrumente științifice pentru a monitoriza atmosfera marțiană și este așteptată să înceapă transmiterea informațiilor înapoi pe Terra în septembrie 2021, datele fiind disponibile pentru a fi studiate de oamenii de știință din întreaga lume.
sursa: https://www.theguardian.com