Șomajul tehnic pentru bugetari, o necunoscută care provoacă nemulțumiri
Publicat de MIRELA ROTAR, 10 aprilie 2020, 11:54 / actualizat: 10 aprilie 2020, 21:59
Premierul Orban a anunțat că Guvernul pregătește o reglementare prin care se va introduce un mecanism de șomaj tehnic pentru angajații din sectorul public.
Concret, aceștia vor fi împărți în categorii, urmând să muncească fiecare câte 15 zile, iar apoi să stea acasă tot atâtea zile, în care vor fi remunerați cu 75% din salariul brut de încadrare.
Deocamdată nu se cunoaște în ce sectoare se va aplica acest șomaj, ceea ce creează temeri, spune liderul Sindicatului Cartel Alfa Mureș, Markos Gyorgy:
Am înțeles că cei din Învățământ, nu vor fi afectați, deconcentratele cum sunt AJOFM și AJPIS nu vor intra că ei gestionează acum evidențele cu șomajul tehnic, nici ITM-ul pentru că are sarcini prin ordonanțe de a verifica societățile, Sănătatea nici nu se poate pune în discuție, Doamne ferește, Poliția, Jandarmeria….nu. Nu știu, probabil că au ei niște agenții mai micuțe … sau va fi vorba mai mult de cele centrale și, mă gândesc, că administrația publică.
La Primăria Târgu-Mureș personalul deja lucrează în schimburi pentru a se proteja de eventuale îmbolnăviri, iar trimiterea acestora în șomaj tehnic poate afecta drepturile câștigate, a precizat pentru Radio Tg.Mureș primarul municipiului, dr. Dorin Florea:
N-am mai multe informații, ci doar pur și simplu povești și după care se așteaptă răspunsul străzii… Sunt sectoare din administrație care nu pot fi întrerupte și sunt sectoare care pot, într-adevăr să se reducă numărul sau să facem ciclic prin rotație. Ar fi o variantă deși e foarte greu acum pentru că sunt niște drepturi câștigate, sunt niște acoperiri prin acte normative realizate prin sindicate.
Dorin Florea atrage atenția asupra lipsei de reglementări pentru anumite categorii de persoane, dar și în ceea ce privește munca:
Eu am avertizat acum 3 săptămâni că în două luni administrațiile locale sunt pe butuci. Adică, nu mai au bani. Pentru că se încurajează să se stea acasă dar văd că se duc la muncă în Germania sau în alte țări. Deci, acolo e voie și la noi este restricție. Nu se poate să o ținem la nesfârșit așa. Adică, să-ți intre în țară masiv oameni care vin de afară… În Târgu-Mureș 85% sunt internate în spitale aceste persoane care au venit din zonele cunoscute: Dealului, Dezrobirii, Crăciunești…Spitalele sunt pline de ei și nu se ia nici o măsură. Adică, unii înțelegem să stăm în case să facem eforturi, societățile să lase oamenii în șomaj tehnic și alții…se plimbă. Aceștia nici nu contribuie la Sănătate.
Premierul Ludovic Orban a precizat că măsura șomajului tehnic va fi valabilă pentru administrațiile centrale și locale, precum și pentru toate entitățile publice, inclusiv cele care nu sunt în subordinea Guvernului, ci a Parlamentului sau unități autonome.
Cristina Bulbescu