Șomajul în Mureș, la cel mai scăzut nivel de după 1990
Publicat de MIRELA ROTAR, 28 august 2019, 12:33
În anul 1991 a fost înregistrată o rată a șomajului în județul Mureș de 3%, după care a crescut chiar și la 12% în preajma anului 2000.
Acum, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă a înregistrat unul dintre cele mai bune procente de după revoluție, de doar 2,5 %.
Directorul AJOFM Mureș, Gheorghe Ștef:
La ora actuală, rata șomajului din județul Mureș este de 2,52%, aproximativ 5.900 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă din care doar 822 de persoane sunt șomeri indemnizați. Rata șomajului e foarte scăzută în județul Mureș și la fel de scăzută e și la nivel național. N-a mai fost vreodată așa scăzută. Anul trecut în luna iulie era 3,5%. Aveam 7.700-7.800 de șomeri. Acum, sunt 2.000 mai puțini.
De asemenea, cererea de forță de muncă a crescut semnificativ în ultimul an.
Numărul locurilor de muncă disponibile a ajuns la aproape 470, de 4 ori mai mare față de anii trecuți.
Revine directorul AJOFM Mureș, Gheorghe Ștef:
Sunt din ce în ce mai multe locuri de muncă vacante, în jur de 400 de locuri de muncă anunțate de agenții economici din județul Mureș. Asta, deoarece pe perioada verii sunt și foarte multe locuri de muncă sezoniere iar persoane sunt din ce în ce mai puține care doresc să-și găsească un loc de muncă, din evidențele noastre.
Din totalul locurilor de muncă oferite doar 13 sunt pentru cei cu studii superioare, adică mai puțin de 3%, în timp de un sfert sunt pentru muncitori necalificați.
Se mai cer șoferi, mecanici auto, asistenți medicali, vânzători, lucrători comerciali, bucătari, controlori de calitate și ambalatori manuali.
Cristina Bulbescu