Soluții posibile la creditele în franci elvețieni
Publicat de radiomures, 16 ianuarie 2015, 21:11 / actualizat: 17 ianuarie 2015, 7:19
Rescadenţarea şi programele proprii ale băncilor sunt soluţii la creditele în franci elveţieni – spune ministrul finanţelor publice, Darius Vâlcov, care s-a întâlnit în această seară cu conducerea BNR pentru a analiza situaţia creată de aprecierea puternică a francului elveţian în raport cu moneda naţională. Azi aceasta a atins un nou maxim istoric, 4,42 de lei. Iar numărul persoanelor care au contractat credite în franci elveţieni este de aproximativ 75 de mii.
Decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a renunţa la pragul minim impus cursului francului elveţian de 1,2 franci pentru un euro a determinat, ieri, o apreciere cu aproape 30% a monedei elveţiene în raport cu moneda unică europeană. În plus, şi valutele ţărilor din Europa Centrală şi de Est au pierdut serios teren în faţa francului elveţian.
În România, francul s-a apreciat cu aproape 15% faţă de leu numai în cursul zilei de ieri, iar astăzi raportul leu/franc elveţian a mai crescut cu 10 bani, de la aproape 4,33 la peste 4,42 lei.
În această seară, la solicitarea premierului, ministrul finanţelor publice, Darius Vâlcov, a avut o discuţie de cca. două ore cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe această temă. La finalul întâlnirii, el a precizat că discuţiile vor continua şi săptămâna viitoare. Din analizele efectuate de Banca Centrală, cca. 75.500 de persoane au credite contractate în franci elveţieni, 90% dintre aceste împrumuturi fiind concentrate în portofoliile a numai şase bănci – a declarat Darius Vâlcov, care a adăugat că există soluţii pentru rezolvarea situaţiei.
Darius Vâlcov: Există o soluţie la această problemă. Această soluţie există din iulie anul trecut, când, conform Ordonanţei 46/2014, Guvernul a aprobat şi a susţinut rescadenţarea creditelor pentru persoanele care aveau un nivel al veniturilor sub un anumit prag. Această ordonanţă merge în Parlament şi va putea ca acest cadru să fie lărgit, astfel încât să încadrăm cât mai multe persoane din cele 75 de mii care au nevoie de o astfel de rescandenţare, pentru primii doi ani va scădea rata foarte mult, iar în anii următori o mare parte din cheltuieli va fi preluată de către stat, conform acestei ordonanţe. Plus că, săptămâna viitoare, vor exista la Banca Naţională discuţii şi cu celelalte bănci şi cu Ministerul Finanţelor, pentru că deja, punctual, băncile vor putea să aplice programe proprii. Şi aici vă dau exemplul uneia dintre bănci, care are un astfel de program propriu, care va face convertirea, pentru cei care doresc bineînţeles, din franc în euro sau în leu, aşa cum au stabilit, conform normelor şi, după aceea, vor aplica un discount care să reducă foarte mult din această creştere sau chiar să o anihileze în totalitate.
Este vorba de un program la care lucrează Volksbank. Astăzi, o altă instituţie de credit, respectiv OTP Bank, anunţând că este dispusă să aplice reduceri temporare pe o perioadă de trei luni ale marjelor ratelor de dobândă cu până la 1,5 puncte procentuale la creditele în franci. La discuţiile de săptămâna viitoare vor participa şi reprezentanți ai celorlalte bănci care au acordat împrumuturi în moneda elveţiană, printre care Raiffeisen, Banc Post, Pireus, Banca Românească sau Credit Euro Bank. Darius Vâlcov a mai precizat că nu exclude nici soluţia îngheţării cursului leu/franc elveţian pentru creditele acordate în moneda elveţiană, însă numai dacă se va ajunge la un acord cu toate băncile implicate.
RRA
Sursa foto :gov.ro