Solicitările de purcei pentru îngrășare depășesc oferta, în Mureș și Harghita

Publicat de Corina Muntean, 9 martie 2018, 19:56
Zilele acestea s-a dat startul programului național de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, în beneficiul fermelor mici, de subzistență. La ora actuală, crescătorii individuali de porci din Mureș, care au scroafe gestante, pot pune gratuit la dispoziția celor interesați aproximativ 400 de capete de purceluș, dar solicitările sunt mai mult decât duble.
Directorul Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus, a explicat că repartizarea purceilor se va face după principiul ”primul sosit, primul servit”.
Purceii vor fi livrați începând din luna mai, pentru că atunci aceștia vor avea greutatea de minimum 10 kilograme:
Din județul Mureș avem 18 furnizori de purcei, circa 405 de capete, iar la solicitări avem 1025 de capete. Cel care livrează primește 250 de lei pe purcel, la minimum 10 kilograme greutate, iar cel care achiziționează nu are nicio obligație de plată, doar să hrănească animalul cu produse tradiționale, porumb, orz, dovleci, masă verde, ce are pe lângă casă, iar când are 130 de kg, e obligat ca minimum 50% din purcei, să-i predea la un procesator autorizat.”
La rândul său, Fekete Endre, consilier în cadrul Direcției Agricole Harghita, a explicat că un crescător poarte primi cu titul gratuit maximum 10 purcei.
Deocamdată în județul Harghita singura problemă este că nu s-a înscris niciun procesator în acest program, arată consilierul:
Până acum s-au înscris 93 de persoane, din care 21 sunt ca furnizori de purcei și 72, beneficiari. Avem 509 capete de purcei disponibili și avem cereri pentru 648 de capete. Efectivul maxim pe care în poate primi un crescător este de 10 capete, iar dacă apare un procesator imediat putem începe programul, că deja avem purcei care au greutatea de 10 kilograme.”
Reprezentanții direcțiilor agricole au explicat că scopul programului de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița este valorificarea producției agricultorului de rând.
Ei au dat asigurări că verificările vor fi făcute înainte de livrarea purceilor, pentru ca de acești purcei să beneficieze doar cei cu ferme de subzistență, nu și agricultorii care deja au animale.
Potrivit programului, procesatorii sunt cei care preiau purceii pentru creştere şi îngrăşare de la furnizorii de purcei și îi transportă la crescătorii de porci grași.
Ajutorul de minimis, care reprezintă 250 lei pe fiecare animal, este acordat furnizorului de purcei livrați la greutatea minimă de 10 kg.
Valeriu Russu