Șoferii din Mureș nu cred că protestele vor rezolva problema prețului carburanților
Publicat de Hategan Raul, 15 iunie 2022, 14:55 / actualizat: 26 iunie 2022, 8:35
Transportatorii din Transilvania susțin protestele populației față de creșterea prețului la carburanți.
Vicepreședintele pe zona Ardeal a Federației Operatorilor Români de Transport, Gheorghe Borz, a declarat pentru Radio Tg.Mureș că reacția populației e perfect justificată. El acuză guvernanții români că nu iau măsuri, deși prețurile la carburant cresc în fiecare săptămână, spre deosebire de alte state europene care își protejează populația:
Noi, ca federație, o să susținem în totalitate orice demers al populației. Am făcut deja câteva solicitări Guvernului și am cerut plafonarea urgentă a prețului la motorină, dând exemple din țările europene. Astfel, în Slovenia e subvenționat prețul la combustibil, fiind plafonat la 1,65 euro, în Ungaria combustibilul e undeva la 6 lei și ceva, 7 lei litrul doar pentru cetățenii maghiari, ceea ce mi se pare extraordinar de OK. E scădere de accize în Belgia, italienii au fcut și ei o scădere de acciză, Germania, la fel, a scăzut de la 2 și ceva euro pe litru, la sub 2 euro. Doar la noi, de două săptămâni a început creșterea, zi de zi, cu 5 bani, 10 bani, 15 bani, iar azi e 9,50 lei litrul, mâine-poimâine o să fie 10 lei, în iulie 12, septembrie 16 și așa mai departe.
Vicepreședintele Federației Operatorilor Români de Transport, Gheorghe Borz, precizează că exact cu un an în urmă prețul motorinei era la jumătate față de cât e acum, în condițiile în care transportatorii au crescut cu 10 la sută prețul unui bilet de călătorie iar motoriona s-a scumpit cu 100 la sută.
La rândul său, analistul economic Mircea Coșea, susține că protestul e îndreptățit, fiindcă este o situație în care factorii de decizie chiar au soluții de rezolvare a crizei, dacă doresc acest lucru:
E o atenționare pe care populația o face într-o manieră foarte serioasă, să nu uităm că până acum românii nu au ieșit în stradă pentru revendicări economice. E o decizie politică, care trebuie să fie luată în funcție de două elemente ce trebuie menținute într-un raport de echilibru. Pe de o parte, o anumită ușurare a bugetului pe care transportatorii și populația îl consumă pentru cumpărarea carburantului, și pe de altă parte rămânerea la dispoziția bugetului, a unei sume importante pentru salarii, pensii. Dacă s-ar vrea, s-ar putea face, însă Guvernul este interest să amâne cât mai mult reducerea prețului la carburanți, pentru că are intrări la buget foarte simplu de colectat și fiecare litru de carburant varsă în buget 60 la sută din preț.
Se pregătesc proteste în toată țara contra prețului ridicat al carburanților.
Peste 200.000 de persoane au răspuns afirmativ mobilizării pe Facebook pentru un protest contra prețului carburantului, în data de 30 iunie, de la ora 12.00.
Inițiatorii protestului online susțin că ” Este imposibil si inadmisibil ca intr-o țara ca România prețul carburantului să depășească 9 lei/litru”.
În Tg. Mureș, nu toți șoferii veniți la pompe să alimenteze au încredere că protestele, anunțate pentru 30 iunie, vor avea succes.
Unora nu le pasă, spun că au bani destui, și doar puțini speră că guvernanții vor ajunge să fie influențați de proteste, în sensul opririi creșterii prețului carburanților:
Unele mișcări de protest au început deja la pompele din Ploiești, Pitești și Constanța, unde mai mulți șoferi au alimentat de un leu și au plătit cu cardul.
Valeriu Russu