Șoferii au de azi la dispoziție o aplicație de completare în format electronic a constatării amiabile de accident
Publicat de Rotar Mirela, 17 octombrie 2022, 15:08 / actualizat: 24 octombrie 2022, 11:00
Aplicaţia, denumită „Amiabila”, are şi un site de prezentare în care este descris cum funcţionează.
Președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Vasile Ștefănescu, crede că mai mult de un sfert dintre șoferii români nu sunt în stare să utilizeze această aplicație. Totodată, spune acesta, nu există o modalitate precisă de identificare a persoanei care a semnat electronic documentul, lucru de care se vor prevala unii asigurători, care nu au interes să achite daunele și preferă să se ajungă în instanță:
Noi am contestat acest lucru, pentru că o parte din asiguratori suntem siguri că vor uza de această aplicație amiabilă. Ne vom duce în instanță, unde orice semnătură nu e recunoscută decât dacă este dată în fața organului de drept sau există o semnătură digitalizată, legală. Deci dacă ajungem în instanță cu asiguratorul, oare instanța va recunoaște această semnătură electronică, dată de către cine și în fața cui, până la urmă? Pentru că acest formular amiabil electronic poate fi semnat de oricine, iar asiguratorii, cum ne-au demonstrat pe parcursul anilor – dovadă că asigurarea a crescut cu peste 250 la sută – vor uza și de lucrul ăsta, ca să ajungem în instanță și din acest motiv.
Pentru conducătorii auto din Tg.Mureș e destul de neclar cum va funcționa această aplicație:
Directorul unei companii de asigurări cu filială în Mureș, Alexandru Negrea, consideră că aplicația ”Amiabila” este un mare pas înainte în reducerea birocrației și rezolvarea cu celeritate a unor situații din trafic:
Ca păgubit, pe mine mă interesează să îmi văd mașina reparată, și am obligația să îl identific pe cel care mi-a făcut dauna: buletin, permis de conducere, talonul- poate fi al altei persoane, asigurarea RCA- la fel. În calitatea mea de păgubit, eu mă asigur că este acea persoană și nu văd ce alt terț ar putea să semneze. Dacă vor fi situații în care semnăturile se constată că sunt frauduloase, sunt convins că cei în drept își vor spune cuvântul. Până atunci, această aplicație, din punctul meu de vedere și al tuturor celor din piață, este un mare pas înainte.
Prin intermediul aplicației, în cazul în care locul accidentului nu este cunoscut, programul dispune de localizare exactă prin GPS, iar prin fotografierea cărţii de identitate a maşinii aplicaţia extrage şi completează automat datele, printr-un sistem de recunoaştere a textelor din documentele scanate.
Valeriu Russu