Sociolog mureșean: globalizarea este una din cauzele depopulării României
Publicat de Corina Muntean, 29 decembrie 2021, 13:58
Fenomenul scăderii continue a populației României, implicit a populației județului Mureș, are mai multe cauze, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș, sociologul târgumureșean, Mircea Munteanu.
Acesta consideră că nici un guvern nu a luat în calcul până acum efectul pe termen lung legat de globalizare, respectiv migrația populației, motiv pentru care anual dispar orașe întregi de oameni din România.
De asemenea, tot mai mulți români nu mai vor copii sau vor cel mult un copil, pentru a-și putea menține standardele sociale și financiare.
Un al treilea motiv privind scăderea demografică este starea deosebit de precară a sănătății populației, motiv pentru care suntem campioni la toate tipurile de decese cauzate de boli, mai spune Mircea Munteanu:
Nimeni nu s-a gândit și sistemul politic românesc la această libertate oferită de globalizare din perspectiva opțiunii și deciziei tinerilor și a mai puțin tinerilor, de a pleca. E primul layer (nivel) la care trebuie să ne gândim. Al doilea: populațiile de o anumită factură culturală, au tendința să-și conserve mult mai bine așa-zisul statut de viață, de bunăstare, în detrimentul creșterii numerice a familie. Mult mai simplu e să ai o casă de 100 mp, 5 mașini parcate în fața porții și maxim un copil. Un alt răspuns este calitatea stării de sănătate a populației României. Suntem campioni la boli cronice, la obezitate, diabet, boli cardiace, suntem campioni la alimentație execrabilă, proastă și suntem campioni la sedentarism.
Datele statistice din județul Mureș pe primele 10 luni arată un spor natural negativ de peste 2.700 de persoane, ceea ce înseamnă că o comună de dimensiuni medii a dispărut anul acesta, ca urmare a scăderii populației.
Cristina Bulbescu