Micii producători de produse bio încurajaţi la Festivalul Hameiului
Cea de-a treia ediţie a evenimentului şi-a propus nu doar celebrarea tradiţiei de jumătate de mileniu în cultivarea hameiului în Transilvania, ci şi încurajarea micilor producători autohtoni.
Preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Hamei din România, organizatorul Festivalului de la Seleuş, Akos Mora, spune că aceştia cu greu găsesc loc pe piaţa de desfacere:
Marcăm acest festival pentru că vorbim de o cultură de peste 500 de ani, un brand românesc, un brand sighişorean, o cultură care a fost înfiinţată, aşa cum spuneam acum mai bine de 500 de ani de către saşii din zonă, cultură cu care ne mândrim pentru că este un brand puternic şi, din păcate, unicul din România pentru că a rămas numai în zona Mureşului această cultură. Festivalul Hameiului încearcă, de asemenea, să promoveze şi tradiţiile şi meşteşugurile, respectiv producătorii bio şi eco ai zonei respective, micii procători bio şi eco care altfel sau în alte condiţii greu au acces pe piaţă având în vedere că resursele materiale sunt limitate e greu să ajungi să-ţi vinzi produsele în piaţă.
Mihaela Ţoţu a venit din Laslea unde produce în ferma proprie produse lactate. Aceasta spune că oamenii ar trebui să se orienteze mai mult spre produsele româneşti:
Avem produse lactate din vaci autohtone, brune de Maramureş şi bălţate, totul este bio, smântână, unt, brânză dulce, telemea. Cred că este minunat că se organizează un astfel de eveniment pentru că ar trebui, într-adevăr, să avem berea noastră şi să bem berea noastră şi să mâncăm produsele noastre. Asta este extraordinar de important pentru că altfel suntem spectatori şi devenim pasivi şi am observat de la clienţii noştri că s-au rupt de viaţă, de realitate. Deci este foarte important acest lucru, chiar pentru educaţie.
Evenimentul se va încheia în această seară cu finala concursului Miss Hamei şi concertele susţinute de Alexandra Ronea, Nicoleta Nucă şi Vunk.
Sanda Viţelar
Foto: RTM/Sanda Viţelar