Maghiarii din așa zisul Ţinut Secuiesc se opun înregistrării cozonacului secuiesc ca produs tradițional
Aceștia au reacţionat cu consternare la anunţul făcut de ministrul român al agriculturii cu privire la recunoaşterea kürtőskalács – cozonacul secuiesc – ca produs cu Indicaţie Geografică Protejată, scrie în ediţia de azi ziarul ungar „Magyar Nemzet”, citat de Agenţia de Presă MTI.
Directorul executiv al Comisiei Internaţionale pentru Kürtőskalács, Zoltán Albert, a amintit că, prima dată, reţeta cozonacului secuiesc a fost descrisă în cartea de bucate din 1784 a contesei Mikes Mária, şi nu este creaţia unei românce, aşa cum a susţinut ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Zoltán Albert nu este de acord nici cu intenţia României de a obţine pentru cozonacul secuiesc cerificatul Comisiei Europene pentru Indicaţie Geografică Protejată, deoarece ar fi mai bine dacă, toată lumea ar putea prepara kürtőskalács, respectând reţeta originală.
Foto: alfahir.hu
Sursa: Rador