Degustarea vinului este o artă
Dorin Popa, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Degustătorilor autorizaţi din România, a oferit astăzi o lecţie de cunoaştere a vinului, în cadrul „Sărbătorii Vinului şi a Artei Meşteşugăreşti”.
Cunoaşterea vinului nu este doar o ştiinţă, ci şi o artă, în care lumina, culoarea, mirosul, nuanţele de gust pot califica un vin în doar câteva secunde.
Ritualul vinului începe de la pahar, iar astăzi există pahare dedicate pentru fiecare soi de vin.
Chiar şi deschiderea unei sticle trebuie să se facă după reguli bine stabilite, altfel o parte din proprietăţile vinului se pot pierde.
Despre fiecare vin se poate spune o poveste, iar specialiştii în vinuri descoperă toate secretele dintr-o simplă degustare.
Dorin Popa a subliniat şi calităţile vindecătoare ale vinului, mai ales în caz de viroze sau gripă.
În prezent în România există peste 2.500 de soiuri de vinuri, la care judeţul Mureş contribuie cu cele trei zone tradiţionale, Culpiu, Mica şi Batoş.
Raluca Creţ
Sursa: www.goodfood.ro