Cafeaua verde, vedetă la Târgul Gastropan 2016
Pe parcursul a trei zile, evenimentul a reunit la Tg.-Mureş profesioniști din toate sectoarele pe filiera morărit-panificaţie-cofetărie-HoReCa, prin participarea a 133 de expozanţi din 25 de ţări.
Tema de anul acesta se axează în jurul inovării, cercetării şi calităţii, cu accent pe noile tendinţe, cum sunt „natural” şi „premium”, prin utilizarea ingredientelor şi produselor naturale.
Un astfel de produs este cafeaua verde, care conţine cantităţi importante de antioxidanţi, utili în lupta împotriva radicalilor liberi şi a prevenirii cancerul.
O societate din Tg.-Mureş a prezentat şi un aparat pentru măcinat acest tip de cafea. Acesta are mai multe programe de măcinare şi poate fi utilizat şi de persoane care nu au neapărat o pregătire de specialitate în domeniu, spune patronul societăţii, Cornel Core:
Este un aparat de prăjit cafea verde, un kilogram de cafea, un ciclu de prăjire la 25 de minunte cu un maxim de 10-15 kg pe zi deci nu se poate prăji mai mult de atât într-o zi, este un aparat artizanal practic. Se selectează programul automat şi astfel nu se dă nicio eroare, deci poate fi manipulat chiar şi de un operator necalificat. Sunt mai multe prgrame de prăjire, light, normal, medium şi dark. În ţările nordice, precum Germania, se preferă cafeaua mai puţin prăjită, în ţările sudice, inclusiv Italia, Grecia, ei prăjesc mai tare cafeaua, adică le place o cafea mai prăjită. Deci se poate alege programul de prăjire. Aparatul are şi un sistem de legare la un calculator, laptop prin care poţi interveni şi asupra programelor care sunt deja prestabilite din fabrică. De exemplu, la programul light temperatura e de 202 grade, eu pot să fac şi 200 şi 204. Noi suntem importatori şi unic distribuitori ai acestui aparat şi în plus importator de cafea verde.”
Societatea a şi vândut, cu ocazia expoziţiei de la Tg.Mureș, trei astfel de aparate valoarea unuia fiind de aproximativ 7.800 de euro.
Radio Tg.-Mureş este partener media al Gastropan 2016.
Sanda Viţelar
Foto: 114light.com