Soarta copiilor abandonați, la discreția autorităților
Publicat de radiomures, 26 aprilie 2017, 12:22
Semnalul de alarmă a fost tras de Fundația Kiwi din Tîrgu-Mureș, nevoită să abandoneze 30 de copii, după ce contractul de plasament familial a fost reziliat unilateral de către Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș.
Motivul îl reprezintă lipsa licenței de funcționare.
Aceeași licență îi lipsește și Serviciului familial din cadrul DGASPC, deoarece la nivel național nu există proceduri.
Acum, copiii au șanse mici de a-și găsi o familie, spune președintele Fundației Kiwi, Luminița Micliuc:
Văzând că sunt foarte mulți copii care stau foarte mult în spital, 2 ani sau poate și mai mult pentru că nu erau destui asistenți sociali, am deschis acest serviciu care a funcționat foarte bine și în luna februarie (a.c.) am primit o adresă prin care ni se spune că ni se reziliază contractul de colaborare pentru că lipsește licența de funcționare. Într-adevăr, nu avem licență de funcționare pentru că la nivel național nu sunt standarde. Dar, se pare că o instituție de stat poate funcționa fără standarde. Cele 30 de dosare (care erau în lucru) a trebuit să le predăm DGASPC-ului. Nu ar fi nici o problemă dacă ei ar putea să facă față , dar managerului de caz căruia i s-au înmânat dosarele mai avea 180 (de cazuri) și care a spus că nu o să se poată ocupa. Asta înseamnă că copiii o să rămână în sistem.”
Direcția Copilului motivează decizia prin faptul că are suficienți specialiști care să se ocupe de cazuri și nu au nevoie de ajutor, chiar dacă acesta vine în mod gratuit de la organizații neguvernamentale, spune șeful Serviciului juridic, Ioana Dan:
Într-adevăr, Serviciul Familial din cadrul Direcției are acum foarte mulți specialiști și s-a considerat că e mai bine să fie instrumentate aceste dosare de către instituția noastră, urmând integrarea în familie sau adopție, după cum prevede managerul de caz. Dar, avem suficienți manageri de caz pentru acele dosare. Noi n-am impus nici un standard iar în privința licenței, noi încercăm să o obținem prin reorganizarea centrelor, a serviciilor.”
Pe de altă parte, există servicii în subordinea DGASPC Mureș care nu sunt licențiate și care primesc totuși sume foarte mari de la Consiliul Județean.
Este cazul Centrul social de la Călugăreni care nu figurează nici măcar cu licență provizorie în Registrul național al serviciilor licențiate, spune președintele Federației prestatorilor de servicii pentru persoanele cu dizabilități, Andreia Moraru.
În acest caz, DGASPC nu comentează:
Bugetul lui (Centrului de la Călugăreni) este de 9 milioane de lei pe an. 3.740.000 este bugetul de contractare de servicii sociale pentru toate organizațiile care au avut parteneriate cu DGASPC-ul. Deci, este dublu standard. Noi nu suntem partenerii dvs. nu suntem văzuți ca parteneri. Noi ne facem treaba ca și dumneavoastră, ca instituții și ca servicii, ca prestatori și nu este corect să fim tratați… nu știu, ca și umplutură.”
Ioana Dan – șef Serv. Juridic DGASPC: ”Situația de la Călugăreni… acolo nu mă pronunț.”
Fundația Kiwi a avut în Serviciul Familial 46 de copii, până în luna februarie a acestui an, dintre care 26 au fost adoptați.
Serviciul din cadrul Direcției Copilului Mureș nu a deschis, anul trecut, nici o procedură de adopție pentru cei peste 600 de copii pe care îi are în evidență.
În total, DGASPC Mureș are în grijă peste 1.700 de copii în diferite servicii sociale.
Cristina Bulbescu