Situl de la Călugăreni ar putea fi înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO
Publicat de MIRELA ROTAR, 28 iulie 2021, 16:55 / actualizat: 1 august 2021, 20:15
Cercetarea arheologică a castrului roman de la Călugăreni face parte dintr-un plan mai amplu de cercetare a limes-ului de est al al Daciei intracarpatice.
Proiectul de cercetare contribuie la valorificarea potenţialului arheologic şi istoric al complexului, iar în acest context, situl de la Călugăreni, e propus să fie înscris pe lista Lista Patrimoniului Mondial – UNESCO.
Pánczél Szilamér, şeful secţiei Gurghiu a Muzeului Județean Mureș:
De la nivelul în care la începutul anilor ’90 era unul dintre siturile despre care abia știam ceva, am reușit să ajungem la una dintre cele mai bine cercetate situri din estul Transilvaniei. Avem norocul că aceste cercetări au putut continua ani de-a rândul, inclusiv anul trecut. Avantajul e ca avem acum argumente suficiente pentru a propune situl de la Călugăreni pe lista patrimoniului mondial UNESCO, în cadrul inițiativei coordonate de Ministerul Culturii de a propune sistemul defensiv roman din toată România, adică inclusiv zona Dobrogei nu numai sectorul Daciei, pe această listă.
Acest demers nu putea fi realizat fără eforturile de aproape 10 ani, depuse de arheologii Muzeului Județean Mureș, la care au contribuit și peste 100 de muzeografi, arhitecți și restauratori de la universitățile Babeș-Bolyai, Berlin, Koln, Budapesta sau Erfurt.
Un factor important care a contribuit la această propunere este festivalul de la Călugăreni, cel mai mare festival de reconstituire a istoriei antice din Estul Transilvaniei.
Festivalul a ajuns la ediția a 9-a și se va desfășura anul acesta sâmbătă, 7 august, la Călugăreni în județul Mureș.
Valeriu Russu