Situaţia din Japonia se menţine, în continuare, tensionată.
Publicat de radiomures, 12 martie 2011, 00:00
La mai mult de 24 de ore după cel mai puternic cutremur de pământ din istoria Japoniei, amploarea dezastrului este departe de un bilant final
Numărul dispăruţilor în urma devastatorului cutremur produs ieri în Japonia a ajuns, potrivit unor informaţii oficiale, la 10.000, iar cel al mortilor la peste 1000.
În plus, la centrala nuclearo-electrică de la Fukushima in aceasta dimineata s-a produs o explozie la unul dintre reactoare, provocând moartea a patru muncitori. În jurul reactorului numărul 1, în apropierea căruia s-ar fi produs explozia, s-au detectat scurgeri de cesiu şi iod, substanţe radioactive.
Comunitatea internatională este îngrijorată de situaţia de la Fukushima.
Oficiali ai Agenţiei pentru Securitate Nucleară informează că este improbabilă avarierea containerului principal al reactorului de la centrala Fukushima, în ciuda exploziei produse anterior. Cu toate acestea, nu este încă limpede în ce loc anume a avut loc explozia. În momentul producerii cutremurului, reactoarele de la Fukushima s-au oprit automat, dar în procesul de închidere a trebui să fie evacuată căldura reziduală. Generatorul de răcire a fost acţionat dar o parte a instalaţiei a cedat. Cămaşa reactorului trebuie să fie permanent răcită, în caz contrar miezul reactorului se topeşte şi pot avea loc scurgeri de material radioactiv. Experţii nucleari au decis ventilarea motorului reactorului pentru a elibera presiunea suplimentară, dar nu se ştie încă dacă acest lucru a dus la producerea exploziei, informează corespondenţii BBC
Norul radioactiv care ar fi putut aparea în urma exploziei de la Centrala Nucleară Fukushima 1 se îndreaptă spre Peninsula Kamceatka. Potrivit datelor Serviciul Federal pentru Protecţia Consumatorilor, norul radioactiv va ajunge pe teritoriul Rusiei nu mai devreme de 24 de ore, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI. Mai mult,măsurătorile nivelului radioactiv în Extremul Orient al Rusiei sunt efectuate în permanenţă, la fiecare oră şi nu s-a depistat o depăşire a nivelului admis de radioactivitate. Iniţial se anunţase că scurgerea de materiale radioactive care s-a produs în urma avariei de la Centrala Nucleară Fukushima 1 nu prezintă pericol pentru Rusia. Potrivit declaraţiilor meteorologilor ruşi, toate materialele radioactive vor fi duse de vânt în direcţia Oceanului Pacific. Totodată, tot mai mulţi experţi tind să creadă că la centrala nucleară s-ar fi produs o explozie de hidrogen. În cazul respectiv, incidentul nu duce neapărat la o creştere a nivelului radioactiv.
Sursa: Rador, CNN, BBC