Sistemul SUMAL asigură transparența exploatării lemnului

Publicat de MIRELA ROTAR, 1 februarie 2021, 14:54
Asociația Forestierilor din România anunță că, prin sistemul SUMAL 2.0, pentru prima dată în România există un lanț complet de trasabilitate, de la punerea în valoare a lemnului până la produsul finit.
Reprezentantul Asociației, Ciprian Muscă, e de acord că sistemul va transparentiza activitatea de exploatare, transport și prelucrare a lemnului. Partea tehnică poate deveni vulnerabilă însă, iar utilizatorii trebuie să învețe să îl utilizeze spune acesta:
Noua aplicație SUMAL ne ajută să avem o transparență mult mai mare a modului în care exploatăm, transportăm și prelucrăm masa lemnoasă, dar vine și cu o serie de restricții care în timp se vor dovedi utile în combatarea tăielilor ilegale. Niciun sistem nu este infailibil, însă SUMAL este creat pentru a pune ordine în sistemul silvic. Aproape 30.000 de operatori vor trebui să se instruiască, și vor trebui instruiți într-un termen foarte scurt, pentru că SUMAL-ul a intrat în vigoare fără a exista această instruire a utilizatorilor.
Directorul Direcției Silvice Brașov, Dan Runceanu, confirmă dificultățile ce se vor înregistra la început, inclusiv apariția problemelor de ordin tehnic legate de achiziția de aparatură și utilizarea ei:
Sistemul este un pic greoi, în primă fază cred că va produce blocaje dar sperăm să fie trecătoare. Implică și cheltuieli suplimentare, ale tuturor celor obligați să le folosească. Softul nu trebuie cumpărat dar ca să îl accesezi trebuie o anumită aparatură, mai ales în teren. E vorba de telefoane cu Android, cu o anumită capacitate de memorie, telefoanale trebuie să aibă GPS, plus anumite cunoștințe legate de operarea acestor aparate și a softului – nu știu dacă toate firmele de exploatare au oameni pregătiți.
Prin noul sistem SUMAL, procedura de depunere a avizelor la Garda Forestieră se va realiza automat fără ca transportatorii să mai fie obligați, lunar, să se prezinte la sediile județene ale gărzilor forestiere.
Valeriu Russu