Sistemul Sumal 2.0, de urmărire a materialului lemnos, dă rateuri
Publicat de Corina Muntean, 18 martie 2021, 16:01
La o lună de la darea sa în funcționare, se constată că vina e și a softului, și a utilizatorilor, care nu toți sunt pregătiți să lucreze cu el, dar și multe telefoane mobile sunt neperformante.
Șeful Gărzii Forestiere Brașov, Ioan Mihalte, constată că Sumal 2.0 este deocamdată mai util zonei de control a traseului masei lemnoase și mai puțin pentru silvicultori:
Sistemul ușurează munca, atât a agenților economici care nu mai trebuie să țină situațiile pe format de hârtie, cât și o verificare mai ușoară din partea societății civile, prin Inspectorul Pădurii. Astfel se asigură o transparență, de unde iese partida și până la destinatar. Este un program care, ca orice schimbare, a fost mai greoi la început și până se va obișnui lumea. Problemele cele mai mari le au structiurile silvice, cu punerea în valoare, programul nefiind chiar atât de adaptat situațiilor din teren. De exemplu, inventariezi 1000 de fire (copaci) și platforma nu este pregătită ca să introduci datele și să dea un rezultat pe măsură – ori dă mai mult, ori mai puțin.
De la intrarea în funcțiune a sistemului Sumal 2.0, s-a introdus, în paralel, și un Call center, unde se pot face reclamații, sugestii, se pot semnala abuzuri și disfuncționalități.
Silvicultorii folosesc Sumal pentru inventarierea arborilor, iar softul îi obligă să meargă în pădure să ia fir cu fir, însă deseori dă erori, constată directorul Direcției Silvice Harghita, Cătălin Mutică:
Pentru munca noastră de teren, Sumalul un pic e mai greu dar nu neapărat ca timp, dă erori; dacă o să funcționeze bine, probabil că o să ne ajute. Noi suntem acuma în plină procedură de achiziționare a unor telefoane mai bune deci încă suntem la început. Concluzia este în felul următor, fără erori majore, acest program ne va ajuta, deci modul în care e gândit softul e foarte bun, dar așteptăm niște îmbunătățiri ca să poată să funcționeze mai bine.
Valeriu Russu