Sistemul sanitar harghitean, pregătit pentru noul val al pandemiei
Publicat de MIRELA ROTAR, 27 ianuarie 2022, 12:29 / actualizat: 27 ianuarie 2022, 13:36
În prezent județul Harghita are o rată a incidenței cazurilor de îmbolnăvire cu COVID de peste 6 la mia de locuitori, în timp ce în orașele importante ale județului, incidența variază de la 6 pâna la 11 la mie, cum este în municipiul Miercurea Ciuc.
Pe fondul creșterii ratei de infectare, Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc a decis ca, de astăzi, secția de medicină internă să preia pacienții COVID.
În prezent, în spital sunt internați mai puțin de 100 de pacienți cu covid, însă peste câteva săptămâni se va resimți un impact puternic asupra sistemului sanitar, apreciază directorul DSP Harghita, Dr. Tar Gyöngyi:
Probabil sistemul ATI va fi solicitat, cu o întârziere de 2-3 săptămâni, cum se întâmplă de obicei, pentru că acele cazuri grave evoluează cam 2-3 săptămâni până când ajung la ATI, jumătate dintre ele, din păcate, chiar la deces. Această evoluție prelungită cred că va solicita în continuare paturile dar cu o oarecare întârziere, datorită numărului absolut mai mare de cazuri. Conform ultimului ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, școlile ar trebui să treacă în regimul de predare la distanță doar dacă paturile ATI vor ajunge la un grad de ocupare de 75%.
Acest risc există – spune directorul DSP Harghita – însă închiderea învățământului în format fizic va fi ultima măsură luată, deoarece autoritățile sunt pregătite să evite această situație. Dr. Tar Gyöngyi:
Dacă ajungem la 75% rata de ocuparea a paturilor, amintit în ordinul comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Educației, ne îngrijorăm și deschidem alte paturi, iar rata aceasta va fi greu atinsă. Am impresia că rata a fost creată pentru a accentua importanța învățământului, astfel încât acesta să nu fie închis decât în ultima instanță. Clar, acest indicator a fost gândit astfel încât să fie ultimul care poate fi depășit.
La ora actuală, în județul Harghita pot fi puse la dispoziție 450 de paturi pentru pacienți COVID din care circa 190 sunt ocupate, iar autoritățile dau asigurări că în spitale va fi loc pentru toți pacienții.
Vlad Todoran