Sistemul RO-ALERT va fi folosit de acum înainte şi pentru transmiterea de avertizări referitoare la fenomenele meteo extreme

Publicat de Corina Muntean, 2 mai 2019, 18:56
Măsura a fost adoptată, astăzi, de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Administraţia Naţională de Meteorologie, după ce locuitorii din mai multe zone ale ţării au fost surprinşi în ultimele zile de vijelii deosebite, grindină şi chiar tornadă.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat că legislaţia de funcţionare a sistemului RO-ALERT nu este încă finalizată, dar acesta va transmite noile avertizări printr-o procedură care va fi realizată până luni.
Am stabilit cu colegii noștri de la ANM câteva situații precum: vijeliile cu risc major de a se transforma într-un cod roşu, care sunt de cod portocaliu, dar poate să se transfrome în cod roşu sau să aibă un impact major; căderi poate de grindină de dimensiuni mari și alte situații care, din partea dânşilor, ne informează şi noi putem emite mesajul RO-ALERT în zona respectivă. S-a discutat luarea în considerare a apelurilor 112 care vin din zone aflate sub cod, dar care apar în ele fenomene imprevizibile și să declanșăm sistemul RO-ALERT în zona respectivă.
Pentru ca informaţiile să poată fi transmise prompt va fi instalată, cel târziu mâine, o legătură telefonică directă specială între dispeceratul de la Centrul naţional de prognoză meteo şi cel al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat şi Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Legislația anterioară a implementării sistemului RO-ALERT trebuie adaptată astfel încât Administrația Națională de Meteorologie să respecte proceduri și reglementările legale în vigoare. Până luni vom stabili tipurile de fenomene care vor face obiectul implementării prin sistemul RO-ALERT, pragurile considerate cu un potenţial iminent de a deveni cu un grad mare de pericol în zonele respective pentru codul roşu.