Sistemul integrat al deșeurilor din județul Mureș va continua fără localitățile care nu și-au îndeplinit obligațiile

Publicat de Corina Muntean, 17 iulie 2018, 14:21
Președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, a arătat că nu toate fazele proiectului pentru desemnarea operatorului de deșeuri au fost respectate.
Deși trebuiau construite 6 stații de transfer, doar jumătate au fost predate autorității județene, fapt care blochează punerea în funcțiune a sistemului.
Peter Ferenc spune că acum se lucrează la o soluție acceptată de toți factorii implicați, care va permite ca proiectul să meargă înainte și fără cei care nu și-au făcut datoria.
Din păcate, aici au intervenit anumite probleme, putem spune clar și răspicat că 3 dintre stațiile de transfer nu au fost predate către Consiliul Județean, nici până la ora actuală. Ultima întâlnire cu cei de la Jaspers, cu cei de la Banca Europeană a Investițiilor, cu experții lor și cu reprezentanții Ministerului, am avut o discuție despre această situație, dacă sunt contracte care mai sunt încă în viață, unele până în 2021, 2022, 2024, aceste contracte pot fi anulate numai prin sentință judecătorească, deci suntem în impas total dacă ne apucăm de sentințe judecătorești, n-o să terminăm în 2-3 ani. Ni s-a propus din partea Ministerului să încercăm să-i eliminăm pe cei care au contracte în vigoare pentru colectarea deșeurilor și restul județului să încercăm să-l punem într-un singur județ, într-un singur pachet deci nu existe o licitație pentru cele 7 zone, ci să fie o licitație pentru tot județul.”
În cazul în care Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Mureş” nu va fi finalizat integral până la data de 31 decembrie, Consiliul Judeţean Mureş ar putea fi obligat să restituie suma de 42 de milioane de euro, aportul Uniunii Europene la acest proiect.
Raluca Creţ