Sistemul de urmărire a materialului lemnos nu poate stopa total furtul de lemne

Publicat de MIRELA ROTAR, 1 februarie 2021, 11:56
Oricât de performant ar fi sistemul informaţional integrat SUMAL 2.0, care va reduce birocraţia în sectorul forestier, este utilizat tot de către om, deci factorul subiectiv nu poate fi eliminat, susține directorul Direcției Silvice Harghita, Cătălin Mutică.
El a arătat că s-a făcut un efort semnificativ de actualizare a sistemului SUMAL 1, tocmai pentru a se încerca stoparea fenomenului de tăieri și transport ilegale de lemne din păduri.
SUMAL 2 a fost lansat săptămâna trecută, iar Cătălin Mutică afirmă că în acest week-end au fost înregistrați deja peste 20.000 de utilizatori- ocoale silvice, agenți silvici și agenți economici, care transportă, depozitează și procesează lemnul:
E din ce în ce mai greu să transporte cineva o bucată de lemn pe stradă fără să nu aibă probleme, fiindcă și trendul, de 10-15 ani, clar e descrescător cu tăierile. Acest SUMAL 2.0 e conceput foarte bine, dar el singur, deci un sistem informatic, un soft nu poate în niciun caz să stopeze fenomenul, doar dacă e utilizat foarte bine de cei care au dreptul să-l utilizeze, deci inspectorii silvici de la gărzi, poliția. Deci factorul uman contează, păi degeaba îl lași pe unul să treacă pe drum cu un transport dacă nu îl controlezi, nu? Dacă instituțiile vor fi bine echilibrate în folosirea lui, bineînțeles că lucrurile vor fi în regulă.
Prin noul sistem SUMAL 2.0 se vor elimina mai multe registre şi documente fizice, iar administratorii de păduri şi ocoalele silvice, de stat şi private, vor utiliza doar variantele electronice pentru registre.
De asemenea, sistemul va aduce beneficii şi transportatorilor şi procesatorilor, prin faptul că va elimina toate documentele de transport pe suport de hârtie între persoanele juridice, urmând ca avizele şi documentele conexe să se realizeze automat, exclusiv în format digital.
Valeriu Russu