Sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană

Publicat de radiomures, 17 octombrie 2015, 15:26 / actualizat: 18 octombrie 2015, 20:54
Europarlamentarul Cristian Buşoi, prezent azi la dezbaterile din cadrul Conferinţei Naţionale de Farmacoeconomie şi Management Sanitar de la Tîrgu-Mureş, a explicat sunt patru mari probleme care îngrijorează Bruxellul legate de sistemul de sănătate din România.
Acestea sunt legate de drepturile pacienţilor, dar şi de migraţia personalului medical, spune Cristian Buşoi:
Sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană din aproape toate criteriile şi ca investiţii, cheltuială pe cap de locuitor şi ca indicator de sănătate. Cred că cele mai pregnante probleme care sunt discutate la Bruxelles sunt cele legate de drepturile pacienţilor şi de felul în care pacienţii sunt trataţi în sistemul de sănătate din România. Aici sunt Asociaţii puternice ale pacienţilor europeni care ridică constant această chestiune, finanţarea scăzută în comparaţie cu alte ţări europene. A treia problemă ar fi accesul mult mai slab la medicamente şi la inovaţii în comparaţie cu pacienţii din alte ţări europene şi, sigur, un lucru foarte important, migraţia medicilor şi personalului medical în general din România către ţările dezvoltate din Vestul Europei. Acestea ar fi cele patru principale probleme care, evident, întregesc un tablou că sistemul de sănătate din România nu e încă unul competitiv nu doar în raport cu sistemele din vestul Europei, ar fi oricum destul de dificil, dar chiar cu sistemele de sănătate din centrul şi estul Europei.”
Europarlamentarul a subliniat că UE a cerut România reformarea sistemului de sănătate, dar rămâne la latitudinea Guvernelor să-l organizeze şi să-l finanţeze:
Cel mai important instrument pe care UE l-a avut în legătură cu România este participarea la programul de asistenţă Banca Mondială, Comisia şi FMI. Trebuie văzut dacă acesta va continua, chiar şi în sistem prudenţial, chiar dacă nu cerem bani, să fim asiguraţi că suntem sub o umbrelă de protecţie în cazul unor probleme economice şi reforma sistemului de sănătate este o parte importantă a cerinţelor UE. Au cerut o finanţare mai bună, eficientizarea cheltuielilor, reducerea spitalizărilor necesare, susţinerea medicinii primare, unele s-au implementat, altele nu. Cred că e cel mai eficient instrument acum de a face recomandări şi de a interveni, altfel instituţiile europene nu au atribuţii, politica de sănătate rămâne una în care Guvernele au cel mai greu de spus. Nu e ca politica de mediu unde totul vine de la Bruxelles sau politica de concurenţă sau protecţia consumatorului sau piaţa internă ci este ca şi educaţie politică în care ţările decid cum să se organizeze, cât să finanţeze sistemele de sănătate.”
La cea de-a doua ediţie a Conferinţei Naţionale de Farmacoeconomie şi Management Sanitar, care se încheie, azi, la Tîrgu-Mureș, participă peste 300 de manageri de spitale şi specialişti din domeniul managementului sanitar.
Sanda Viţelar
Foto: facebook.com/Cristian Busoi