Sistemul de returnare a garanţiei funcţionează greu în mediul rural din judeţul Mureş
Publicat de Rotar Mirela, 15 aprilie 2024, 12:13 / actualizat: 24 aprilie 2024, 7:04
De la punerea în funcţiune a sistemului, în noiembrie 2023, cantitatea de pet-uri colectate a crescut semnificativ, declara, la Târgu Mureş, ministrul mediului, Mircea Fechet:
În martie am colectat aproape 80 de milioane de astfel de ambalaje, în cea mai mare parte pet-uri, respecticv 30.000 în luna decembrie, aproape 2 milioane în ianuarie şi 18 milioane în februarie.
Statistica defalcată pe judeţe în sistemul RetuRo SGR arată că în Mureş s-au colectat peste 790.000 de pet-uri, ceea ce ne situează pe printre primele 10 locuri din ţară, după Bucureşti, Ilfov, Braşov şi Timiş.
Cu toate acestea, în majoritatea comunelor din judeţul Mureş nu există încă aparate de colectare, iar oamenii merg cu sacii la oraş pentru a-şi recupera garanţia, explică primarul comunei Râciu, Ciprian Belean:
La noi, de exemplu, niciun magazin nu are aparat de colectare. Practic, oamenii vin de pe sate cu pet-urile şi ca să-şi prindă clientela (nr. magazine Râciu) le dau garanţia şi când adună câte un sac patronii de magazine merg la Târgu Mureş la magazinele mari şi îşi recuperează banii.
O situaţie asemănătoare se întâlneşte şi în comuna Gurghiu, spune primarul Laurenţiu Boar:
Din păcate încă nu se practică, încă nu funcţionează, dar sperăm să se rezolve problema. Din ce am auzit la magazinele mari din oraş le depozitează în saci. Se va implementa încet, încet şi eu zic că va fi bine.
Agenţii economici ar trebui să investească între 20.000 şi 25.000 de euro pentru achiţionarea unor aparate de colectare a deşeurilor returnate.
Autor: Sanda Vițelar