Sistemul actual de taxare și impozitare și cel de salarizare în sistemul public, modificate în prima jumătate a anului viitor
Publicat de Rotar Mirela, 27 octombrie 2024, 13:46 / actualizat: 27 octombrie 2024, 17:06
Sistemul actual de taxare și impozitare și cel de salarizare în sistemul public ar urma să fie modificate în prima jumătate a anului viitor, potrivit Planului de reformă fiscală pentru reducerea deficitului bugetar în 7 ani, publicat recent de Ministerul Finanțelor.
Documentul are peste 100 de pagini, dar nu oferă cifre și date exacte despre cum vor fi ajustate taxele și impozitele.
Banca Mondială ar urma să propună în primul trimestru din 2025 mai multe scenarii, cu cel puțin două variante alternative de măsuri fiscale specifice. Guvernul viitor ar urma să decidă varianta care va fi implementată începând cu luna aprilie.
Măsurile de reformă fiscală includ modificări ale impozitului pe profit și pe venit, ale contribuțiilor sociale, taxei pe valoarea adăugată și a pragului de impozitare a microîntreprinderilor. Nu sunt prevăzute însă și valorile pentru aceste revizuiri ale ratelor de taxare și impozitare, o decizie urmând să fie luată după un raport al Băncii Mondiale referitor la reforma fiscală. Se știe deocamdată că ar urma să fie eliminate facilitățile și deducerile fiscale și ar urma să fie introdus un mecanism de detectare timpurie a fraudei în domeniul TVA.
Va fi reformat și sistemul de cheltuieli publice. Astfel, în documentul publicat la sfârșitul acestei săptămâni sunt incluse modificări semnificative. Modul în care angajații din sectorul public sunt remunerați, coeficienţii de ierarhizare vor fi revizuiți, măsură ce ar trebui să reducă disparitățile salariale și va ajuta la alinierea veniturilor cu responsabilitățile, experiența și calificările. Vor fi reintroduse grilele salariale pentru administrația locală, pentru ca angajații să fie tratați similar cu cei din administrația centrală, iar sporurile vor fi limitate la 20% din salariul de bază, cu scopul de a se evita plățile excesive sau disproporționate.
Planul Bugetar Structural Național pe Termen Mediu, cum este intitulat documentul și va fi propus Comisiei Europene, reprezintă, potrivit autorităților, angajamentul României de reintrare pe o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar în 7 ani. Astfel, de la peste 7%, cum se așteaptă să fie anul acesta, deficitul va fi diminuat cu un ritm mediu de un punct procentual pe an, pentru a ajunge la 2,5% din produsul intern brut în anul 2031.
Sursa: RRA